Próbálja ki, hogyan festene Neander-völgyiként! - Tudományos programok az iPhone-on

Vágólapra másolva!
Összegyűjtöttünk néhányat a ma egyre népszerűbb iPhone tudományos alkalmazásai közül. Próbálja ki, hogy nézne ki Neander-völgyiként, kövesse a NASA misszióit, és hordjon magával egy csillagtérképet!
Vágólapra másolva!

Magyarországon jelenleg néhány tízezezerre tehető az iPhone készülékkel rendelkezők száma, és becslések szerint ez a szám tovább növekszik. Az Apple áruházában, az App Store-ban több mint 185 ezer alkalmazás közül válogathatnak a felhasználók, és ezek között szép számmal akadnak olyanok is, amelyek többé-kevésbé a tudományhoz köthetők.

Az iPhone önmagában is rendelkezik tudományosnak mondható funkciókkal, például van benne digitális iránytű, GPS és giroszkóp, s ezeket több alkalmazás is használja. A csillagtérképek például a GPS segítségével tájolják be, hogy mit és merre kell keresnünk a felettünk lévő égbolton. A giroszkópot (amely a térbeli elmozdulásokat érzékeli) pedig a különböző rezgésdetektorok használják.

Legyen naprakész a NASA űrprogramjairól

Forrás: [origo]

A NASA alkalmazásában egy helyen megtalálhatók a különböző űrhajók és rakéták kilövési időpontjai, rövid leírással az út céljáról. Az űrprogramokról, műholdakról részletesebben is olvashatunk, a galériában pedig elérhetőek a NASA Image of the Day (A nap képe) és az Astronomy Picture of the Day (A nap csillagászati képe) fotói. A videóknál a NASA televíziójának felvételeit találjuk például missziókról és sajtótájékoztatókról, egy külön menüpontban pedig a NASA twitterjének bejegyzéseit olvashatjuk.

Az agy 3D-ben - 3D Brain

Forrás: [origo]

A rendkívül látványos programban 3 dimenzióban láthatjuk az agyat, eltérő színekkel jelölve a különböző agyterületeket, de egy listából külön ki is választhatjuk, hogy pontosan melyik terület helyzetére vagyunk kíváncsiak. A program tartalmaz némi információt az adott agyterület funkciójáról, a sérülésével összefüggő betegségekről, valamint a kapcsolódó kutatásokról is.

Puska a globális felmelegedés melletti érveléshez

Forrás: [origo]

A Skeptical Science nevű program hasznos lehet akkor, ha egy társaságban beszélgetés közben a globális felmelegedésre terelődik a szó, s a partnerünk a kétkedők közé tartozik. Az alkalmazás ugyanis tudományos eredményekkel alátámasztott válaszokat kínál több tucat kifogásra, például arra, hogy nincs is felmelegedés, hiszen milyen hideg van. Ez részben igaz, hiszen valóban gyakoribbak lettek az időjárási szélsőségek, s ezzel a szokatlan hidegek, ám még gyakoribbak a nagy melegek, és az egész bolygót tekintve felmelegedés tapasztalható.

Lessük a csillagokat!

Forrás: [origo]

Csillagtérképből többféle változat is található az App Store-ban, ezek egyike az Uranus, amely azonban már fizetős alkalmazás (7,99 €). Cserébe viszont a GPS segítségével meghatározza helyzetünket, és az alapján mutatja az égboltot. Több mint 100 000 csillagot, valamint a csillagképeket és a bolygókat is tartalmazza. A Starmap kicsit drágább (9,99 €), ám ez például már fényképeket is tartalmaz, és külön jelöli azokat a helyeket, ahol hullócsillagokra számíthatunk.

Periódusos rendszer

Forrás: [origo]

Kémiával foglalkozóknak hasznos lehet a Chemical Elements (2,39 €), az állandóan kéznél lévő periódusos rendszer. A program tartalmazza az elemek alapvető adatait, például az atomtömegét, az elektronszerkezetet, az olvadás- és forráspontot, valamint az elem kristályszerkezetét és besorolását. Szintén a kémia iránt érdeklődők számára lehet érdekes az Amerikai Kémiai Társaság Molecule of the Week (A hét molekulája) nevű alkalmazása, amely minden héten más molekulát mutat be a felhasználóknak.

MEanderthal

Forrás: [origo]

A végére hagytunk egy kevésbé tudományos, ám annál szórakoztatóbb programot: az amerikai Smithsonian Természettudományi Múzeum néhány napja megjelent alkalmazása segítségével kipróbálhatjuk, hogyan néznénk ki Neander-völgyiként. A programban csak ki kell választanunk az arcképet, amit át szeretnénk alakítani, majd beállítjuk, hogy Flores-szigeteki nőként (Homo floresiensis), Neander-völgyi nőként vagy férfiként (Homo neanderthalensis), esetleg heidelbergi férfiként (Homo heidelbergensis) szeretnénk viszontlátni magunkat. A képet ezután megoszthatjuk ismerőseinkkel is, valamint a múzeum honlapján további információkat olvashatunk az emberősökről.