Százszor érzékenyebb egy új, a rákot a vérből kimutató módszer

Vágólapra másolva!
Egy új, nanotechnológián alapuló eszköz az eddigieknél jóval érzékenyebben mutatja ki a vérből a rákra jellemző anyagokat. Ez segítheti a korai felismerést. A fejlesztés alatt álló eszköz piaci forgalmazását néhány éven belül tervezik.
Vágólapra másolva!

Már régóta köztudott, hogy minél korábban ismerik fel a rákot, annál jobbak a gyógyulási esélyek. A betegség kezdeti stádiumban történő felismerése ma még nehéz, de a közeljövőben komoly előrelépések várhatóak ezen a területen.

Ilyen előrelépés lehet az a kisméretű eszköz is, amelyet a würzburgi Fraunhofer Intézet kutatói fejlesztettek ki. Az eszköz a vérből képes kimutatni a különféle daganatokra jellemző fehérjéket. Ezek a fehérjék az úgynevezett tumormarkerek: ha ezek a molekulák jelen vannak a vérben, abból következtetni lehet a daganatos betegségek korai stádiumban történő jelenlétére.

Számos kutatási program zajlik világszerte a rák vérből való kimutatására. A legnagyobb probléma az, hogy a tumormarkerek csak nagyon kis koncentrációban fordulnak elő a vérben. A jelenlegi módszerek ezért nem túl pontosak, és csak akkor mutatják ki a rákra jellemző molekulákat, ha azok nagyobb mennyiségben vannak jelen. A Fraunhofer Intézet kutatói szerint az új készülék csaknem százszor érzékenyebb, vagyis akkor is képes kimutatni a keresett molekulát, ha abból nem száz, hanem csak egy darab fordul elő egy bizonyos vérmennyiségben - olvasható az EurekAlert oldalán.

Az új eszköben egy úgynevezett mikrofluidikus chipet használnak: a chip apró csatornákat tartalmaz, amelyben áramoltatni lehet a betegtől vett vérmintát. Az érzékelőrendszer fontos elemei azok a nanorészecskék, amelyek a chipbe épített bioszenzor elektródáin helyezkednek el: ezek mintegy "kihalásszák" a különféle daganatokra jellemző fehérjéket.

A kimutatás folyamata a következőképpen történik: a bioszenzor elektródáin antitesteket tartalmazó nanorészecskéket helyeztek el. A vér folyamatosan átáramlik az elektródák felszínén, így az itt található antitestek képesek felismerni az éppen hozzájuk kapcsolódó tumorfehérjéket. Ha a kapcsolódás létrejön, megváltozik az elektromos töltés eloszlása, amit az elektróda továbbít a hozzá kapcsolt számítógép felé. A még további fejlesztésekre váró eszközök piaci forgalmazását néhány éven belül tervezik.