Havasalföld és a havasok - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Ó-Romániának - mindazon területnek, amely már az első világháború előtt is az országhoz tartozott - nyugati, a Kárpátok déli előterében elterülő része Havasalföld. Magyar neve feltehetően nem téli havas voltából ered, hanem a "havasok alföldjét", vagyis épp a Kárpátok előterét jelenti.
Vágólapra másolva!

A felvétel teljes tavaszi pompájában mutatja a havasoktól a Dunáig elterülő vidéket. A kép nyugati szélén a Kárpátokon áttörő Olt folyót láthatjuk, amelynek vize néhány nagy tározóban szélesebben terül el, így könnyebben észrevehető.

A román tájbeosztás szerint Havasalföldnek az Olt folyótól nyugatra elterülő (a képen már nem látható) része Olténia, míg a keleti oldal a fővárosnak, Bukarestnek is helyt adó Munténia. A terület és az ország déli határa a Duna folyam, ettől délre már Bulgáriát találjuk.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése: 250 x 250 kilométer

A felvétel nagyobb méretben, feliratok nélkül

A Havasalföld északi határát a havasok jelentik, és ilyenkor, április végén, de egészen júniusig a csúcsokon valóban havat találunk. A legmagasabb a 2500 méter fölé emelkedő Fogarasi-havasok. Ennek északi oldalán már Erdélyt találjuk. A hegyeket a sötét színű, barnás bükk- és sötétzöld fenyveserdők vonala egyértelműen megmutatja, az előterükben látható tömör, egyszínű zöld területek tölgyeserdők. A Kárpátoknak a képen is látható legkeletebbi, a Bodza-folyótól északra elterülő része, a Háromszéki-havasok (román nevén Vrancea-hegység) a térség földrengésektől leginkább sújtott része, a legutóbbi, a Richter-skála szerint 5,3-as erejű rengés április 25-én, az elmúlt szombaton adott okot riadalomra.

A kép érdekességét jelenti még az errefelé is elterjedt repcetáblák virágzása. A rikító sárga szín az űrből is jól látszik; különösen a folyók mentén találunk ilyen élénk színű, kisebb-nagyobb táblákat.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét április 27-én rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.