Vitaminban gazdag GM-kukorica készült

Vágólapra másolva!
Genetikailag módosított kukoricát hoztak létre amerikai kutatók, amely a hagyományos változatoknál sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaz három fontos vitamint.
Vágólapra másolva!

A Paul Christou és kollégái (UCLA, Davis) által előállított növényben a béta-karotin (az A-vitamin előanyaga), a C-vitamin és a folsav (B9-vitamin) mesterségesen bevitt génjei fejeződnek ki. A genetikailag módosított kukorica béta-karotinból 169-szer, C-vitaminból 6-szor, folsavból pedig kétszer tartalmaz többet az úgynevezett vad típusú fehér kukoricánál.

A béta-karotin egyébként 5-ször nagyobb mennyiségű annál, ami az "arany rizs" néven ismert genetikailag módosított rizsben van, és amelyet ugyancsak abból a célból fejlesztettek ki, hogy biztosítsák a vitamin-utánpótlást az egyoldalúan táplálkozó (minőségi éhezésben szenvedő) embereknél - főképp Ázsiában, ahol évente több százezer gyermek vakul meg, mert nem jut béta-karotinhoz. A vitaminhiány becslések szerint a világ népességének közel felét érinti.

A genetikailag módosított növények termesztése kontinensenként nagy változatosságot mutat: Amerikában és Ázsiában elterjedtek, Európa azonban egyelőre óvatosabb.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent cikk kivonata itt olvasható.