Felszívódó, gyógyszeradagoló kötést fejlesztettek ki

Vágólapra másolva!
A Tel Aviv-i Egyetem kutatói elsőként a világon olyan mesterséges szövetet fejlesztettek ki, amely égési sérültek életét mentheti meg azáltal, hogy meggátolja, illetve megszünteti a sebesült bőrön a fertőzések kialakulását, s miután antibiotikumot juttat a sérült részre, felszívódik.
Vágólapra másolva!

Azok a betegek, akik súlyos égési sérülést szenvedtek, 70%-ban nem magától a sérüléstől, hanem a bakteriális fertőzések miatt veszítik el életüket. Ennek a problémának a megoldását célozta meg Meital Zilberman, a Tel Aviv-i Egyetem (TAU) professzora. Zilberman olyan kötést fejlesztett ki, amely különféle hatóanyagok, így például antibiotikumok segítségével gyorsíthatja a sebgyógyulást, és megakadályozhatja a seb elfertőződését. Ráadásul, miután már nincs rá szükség, a kötés magától felszívódik. A Biomedical Materials Research című folyóiratban publikált tanulmányában arról számol be, hogy a kötés hatására mindössze két nap elteltével elpusztulnak a kezelt felületen a baktériumok.

A kötést, amely még nem kapott hivatalos nevet, úgy tervezték, hogy a lehető legjobban utánozza azt, ahogyan az egészséges bőr védi a testet. "A kötésnek fenn kell tartania egy bizonyos fokú nedvességet, miközben védőpajzsként szolgál a sérülés felett" - magyarázza Zilberman. "Ezen felül, éppen úgy, mint a bőrnek, hagynia kell, hogy a sebből szivárgó folyadékok távozzanak a fertőzött felületről. Mindez pedig nem történhet sem túl gyors, sem túl lassú ütemben. Ha túlzottan gyorsan történik, a seb kiszárad, s ezért nem gyógyul megfelelően. Ha túl lassan, komoly veszélye van a szennyeződésnek."

A speciális kötés használatával nincs szükség a seb többszöri tisztítására és újrakötözésére. A szájon át bevehető antibiotikumokkal szemben a lokálisan alkalmazott antibiotikumok célzottan hatnak a baktériumokra, így elkerülhetőek a szájon át való kezeléssel járó mellékhatások - állítják a kutatók. A kötést jelenleg klinikai módszerekkel állatokon tesztelik.