Még dínók is láthatták a most felfedezett fekete kísértethalat

Vágólapra másolva!
Új fajokat nemcsak egzotikus helyeken lehet találni. Amerikai tudósok most adtak nevet egy új halfajnak, amelyet Dél-Kalifornia és a mexikói Baja California partjai mentén fedeztek föl. Az új faj a cápák távoli rokona, a halak egyik ősi és különös csoportjának tagja.
Vágólapra másolva!

Az új fajt, amely a fekete macskahal vagy fekete kísértethal (Hydrolagus melanophasma) nevet kapta, a Zootaxa című nemzetközi szakfolyóiratban írta le egy kutatócsoport. 1947 óta ez az első új porcoshalfaj, amelyet a kaliforniai vizekben fölfedeztek.

A tengerimacska-alakúak (Chimaeriformes) talán a ma élő halak legősibb és legrejtélyesebb csoportját alkotják. Legközelebbi élő rokonaik a cápák, de evolúciós fejlődési vonaluk már majdnem 400 millió éve elvált a cápákétól, és azóta is elszigetelt csoportot képeznek. A cápákhoz hasonlóan a tengerimacskáknak vagy kiméráknak is porcból épül föl a belső vázuk, és a hímeknek a nőstény belső megtermékenyítésére szolgáló nyúlványaik vannak.

A cápákkal ellentétben a hím tengerimacskáknak a homlokukon is találhatók visszahúzható függelékeik, amelyek a párzásban játszhatnak szerepet, bár még nem teljesen világos, hogy a nőstény közelebb húzására vagy felizgatására szolgálnak. A fajok többségének méregtüskéje van a hátúszója előtt, de ez csak enyhe mérget termel. Az ősmaradványok tanúsága szerint a tengerimacskák valaha nagyon sokrétű és népes csoportot alkottak. Szinte változatlanul túlélték a dinoszauruszok korát, de napjainkban már viszonylag ritkák, és leginkább az óceánok mélyebb vízrétegeiben élnek. Emiatt nagyon keveset tudunk életmódjukról.

A most leírt fajt a Hydrolagus nembe sorolták a kutatót. A latin név "vízinyulat" jelent, és onnan ered, hogy őrlőfoglemezeik alakja emlékeztet a nyulak metszőfogaira. Az első példányokat még az 1960-as évek elején gyűjtötték, de a faj egész mostanáig névtelen maradt, mert nem volt egyértelmű a rendszertani hovatartozása. A Hydrolagus melanophasma nagy, feketésbíbor színű hal, amely Dél-Kalifornia partjainak mély vizeitől a Baja California mentén a Cortez-tengerig (Kaliforniai-öböl) él. A fajnak kilenc konzervált múzeumi példánya létezik, és egy mélytengeri tengeralattjáró készített egy élő példányról videofelvételt a Cortez-tengerben.