Furcsa volt az észak-koreai műhold pályája - kép

Vágólapra másolva!
Sikerült egy műholdról megfigyelni az Észak-Koreából április 5-én, a Musudan-ri starthelyről indított rakéta mozgását - írja a Nature online hírszolgálata. A mérések alapján a rakéta pályája nem a műholdak indításakor jellemző pálya volt, sokkal inkább az interkontinentális ballisztikus rakétákéra emlékeztetett.
Vágólapra másolva!

A WordView-1 jelű mesterséges hold megörökítette az éjszaka indított rakéta útvonalának egy részét, amely a mellékelt felvételen látható, háttérben a szárazfölddel (lent) és a tengerrel (fent).

Egyes szakértők szerint az emelkedő rakéta pályája szokatlan volt, műholdakat általában nem ilyen útvonalon indítanak. A Föld körüli pályát megcélzó hordozórakéták ugyanis útvonaluk kezdeti szakaszán meredeken emelkednek. Ezután "fordulnak" egyre közelebb a vízszintes helyzethez, és növelik sebességüket az első kozmikus sebesség 7,9 kilométer/másodperces értéke fölé.

A koreai rakéta emelkedéséről készült felvételek azonban arra utalnak, hogy az pályája kezdetétől nem meredeken felfelé haladt, hanem laposabban mozgott. Ez azt is jelentheti, hogy a cél nem is a Föld körüli keringési pálya elérése volt. Olyan rakétát is tesztelhettek, amely bár messzire képes eljutni, de idővel visszazuhan bolygónkra - azaz katonai kísérletnek is tekinthető. A pálya az interkontinentális ballisztikus rakétánknál alkalmazott útvonalra emlékeztetett.

A TaepoDong-2 (TD-2) jelű koreai rakéta az ország bejelentése szerint békés célú tudományos kísérlet volt, amelynek keretében egy kommunikációs műholdat akartak pályára állítani. Mindez nem sikerült, és a rakéta a Csendes-óceánba zuhant. A fenti megfigyelés azonban nem békés célú indításra utal - ugyanakkor nem is zárja ki azt. Elképzelhető ugyanis, hogy egyszerűen egy rossz műholdindítás történt.