Műholdképek a gyakorlatban: a tengerek hőmérséklete

Vágólapra másolva!
A műholdképek gyakorlati alkalmazásai közül ezúttal a tengerhőmérséklet térképezését mutatjuk be, olyan vizeken, ahol mostanában számos honfitársunk nyaral: az Adrián és az olasz partokon.
Vágólapra másolva!

A MODIS-felvételek nemcsak a látható fény hullámhosszán készülnek: a rendszer 36 hullámhossz-tartományban készít digitális képeket, amelyekből csak három, a hobbigépek által is rögzített vörös, zöld és kék esik a látható tartományba. A többi adat az infravörös fény erősségét mutatja. Ennek különböző változatai másképp érzékenyek a légkörre, annak összetevőire, a szárazföld és a vízfelszín hőmérsékletére és más környezeti paraméterekre. A MODIS két színtartományát úgy tervezték meg, hogy azok különösen jól elősegítik a vízfelszínek hőmérsékletének térképezését.

Forrás: ELTE

Az Adriai-, a Jón- és a Tirrén-tenger hőmérséklete 2008. június 25-én

Ahhoz azonban, hogy a digitális infravörös adatokból pontos hőmérsékleti térképet készítsünk, nagyon fontos a légkör hatásának különválasztása. A felhős területeken például egyáltalán nem is látszik a felszín, így alattuk nem térképezhető a hőmérséklet. Részben átlátszó páraréteg alatt - annak érdekében, hogy az eredményként kapott hőmérsékleti értékek ne torzuljanak túlságosan - légköri korrekciós eljárásokat kell alkalmaznunk.

Forrás: ELTE

Az Adriai, a Jón- és a Tirrén-tenger hőmérséklete 2008. július 9-én

A fenti két eredménykép közel ugyanazon délelőtti órában készült, de két hét különbséggel. A képek azonos hőmérsékleti színkódolással mutatják be az Adriai-, a Jón- és a Tirrén-tenger felszínének hőmérsékletét. A fekete foltok a felhők miatti adathiányt mutatják. Jól láthatók a tengerek különböző hőmérsékletű kisebb áramlásai, de leginkább az, hogy a két hét alatt körülbelül három Celsius-fokot emelkedett az ábrázolt felszínek átlagos hőmérséklete.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételeit június 25-én, illetve július 7-én rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.