Győztes olimpiai helyszíneink - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
A pekingi nyári olimpiai játékok számunkra három nagy győzelmet hozó utolsó napjai után lássuk, hol is születtek ezek a sikerek.
Vágólapra másolva!

Forrás: ELTE Geofizikai Tanszék Űrkutató Csoport

(A felvétel kiterjedése: 500 * 500 kilométer)

Peking Kína északkeleti részén, a Sárga-tenger egyik öblétől mintegy 130 kilométerre, a Sárga-folyó alsó folyásától északra található.

A játékok zárónapjára kitisztult az idő ebben a térségben, így a tízmilliós metropolisz vidéke jól látható az űrből.

Forrás: ELTE Geofizikai Tanszék Űrkutató Csoport

(A felvétel kiterjedése: 150 * 150 kilométer)

A város barnás-sárga színe jól elkülönül a vidék zöldjétől. Kína fővárosa elővárosokkal együtt majdnem száz kilométer kiterjedésű. Történelmi központjától, a Tiltott Várostól északra épült az olimpia jelképévé vált Madárfészek-stadion és mellette a Vizeskocka. A számunkra sikeres shunyi-i kajak-kenu pálya a központtól messze, mintegy 50 kilométerre északkeletre fekszik.

Forrás: ELTE Geofizikai Tanszék Űrkutató Csoport

Jobbra a Madárfészek-stadion, balra pedig - ezen a képen lilás, a tévéfelvételeken inkább türkiz színben - a Vizeskocka, vízilabda-csapatunk győzelmének helyszíne.

Forrás: ELTE Geofizikai Tanszék Űrkutató Csoport

Az evezőspálya felevező oldala a bal oldali, míg a tényleges versenypálya a jobb oldali vízfelület. A magyar csapat két remek győzelmének volt ez a helyszíne múlt pénteken és szombaton.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvétele augusztus 24-én készült, az olimpiai helyszínek nagyfelbontású műholdképei a Google Earth adatbázisából származnak.