Erdőtüzek Kaliforniában és a török partoknál - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Ahogy a nyárelő csapadékosabb időjárása átadja helyét a szárazabb periódusnak, azonnal megjelennek a műholdképeken az erdőtüzek füstzászlói. Az erdő- és bozóttüzek igazi évadja általában a nyár második fele, de a világ két végén már most hatalmas füstöt láthatunk.
Vágólapra másolva!

Első felvételünk Kalifornia és Nevada hegyvidékeit, sivatagait, völgyeit és a Csendes-óceán partvidékét mutatja.

Forrás: Envisat

Töltse le a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

A kép kiterjedése megközelítőleg 800x800 kilométer

A fenti képen a San Franciscótól délre látható tengeri köd éles parti határvonala is érdekes, a felvétel bemutatásának apropója azonban a várostól északra látható hatalmas, 300 kilométer átmérőjű füstfelhő, amely mintegy ezer erdő- és bozóttűz eredménye. Június utolsó harmadában példátlanul sűrű villámlással járó viharok lobbantották lángra a tüzet, amely mintegy 1400 négyzetkilométernyi területen pusztították el a növényzetet.

Forrás: ELTE

A kép szélessége 400 kilométer

A felhőtlen mediterrán tájban a fenti képen könnyen felismerhetjük Ciprus szigetét és tőle északra a török partokat. Itt pattant ki a térség idén eddig leglátványosabb erdőtüze: a füstfelhő Törökországtól déli irányba távozva könnyen áthidalja a Ciprus szigetéig tartó, több mint száz kilométeres távolságot, hogy csak a sziget délkeleti partjain oszoljék el. Az ilyen sűrű és hosszú füstzászló kifejezetten ritka térségünkben, alább ennek nagyított képét mutatjuk be.

Forrás: ELTE

A kép szélessége 150 kilométer

Az Envisat műhold MERIS-rendszerének felvétele (Kalifornia) június 25-én készült, a Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét (Törökország) július 8-án rögzítettük az ELTE vevőállomásán.