Műholdas hójelentés a Dunántúlról

Vágólapra másolva!
Kedden a Dunántúl nagy részén felhőtlen idő volt a Terra műhold áthaladása idején, így műholdképen vehetjük szemügyre a hótakaró kiterjedését. Miközben a régió középső és déli részén még fehér a táj, a Kisalföldön elolvadt a hó.
Vágólapra másolva!

Január 8-án, kedden délelőtt nagyjából a Soprontól a Bakony délnyugati részéig, majd onnan a Dunántúli-középhegység gerincén haladó vonaltól északra voltak hómentesek a mezők. Győr, Tatabánya, a Velencei-tó és Budapest térségében felhők nehezítették a megfigyelést. A Balaton jege a színéből láthatóan is nagyon vékony, nem is emlékeztet a vastagon befagyott tó 2005-ös vagy 2006-os színeire.

Forrás: ELTE

Töltse le a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

Az infravörös csatornákon vett jelekből képzett hamis színes kompoziton vörös színűek a hómezők, fehérek a ködmezők és a felhők, kékeszöldek a hómentes tájak. A képen jól látható, hol húzódik alacsonyszintű köd a Dél-Dunántúl egyes részein és a Kiskunságban, míg a fővárostól nyugatra magasabb szintű felhőzetet találunk, amelynek árnyéka is van. A Balaton területén épp csak felsejlik a jeget jelző vörös szín.

Forrás: ELTE

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét január 8-án rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.