Behavazott tájaink - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Az elmúlt héten télies idő köszöntött hazánkra és Európára is. A lehűlt levegőben az érkező csapadék nagy része - különösen magasabb hegyeinkben és a Dunántúlon - hó formájában érkezett. Kontinensünknek különösen a középső, hegyvidéki részén esett rekordmennyiségűnek számító hó.
Vágólapra másolva!

Természetesen műholdképeinken a havas táj csak akkor látszik, ha a felhők már elvonultak, maguk mögött hagyva a még el nem olvadt hómezőket. Ráadásul fentről nézve mind a hó, mind pedig a felhők fehér színűek. Első felvételünk ezért nem valós, hanem hamis színekben, az infravörös fény árnyalatait látható színekké változtatva mutatja be Közép-Európát. Ebben a színvilágban a fehér továbbra is a felhőket jelöli, helyenként narancsos árnyalattal, ott, ahol a felhőtetők magasra emelkednek. A kék és fekete színek vizet, a türkiz a hómentes szárazföldet mutatja. A havas felszín színe élénkpiros ebben a színkiosztásban, és helyenként (képünkön például az Alpok és a Kárpátok északi oldalán) még a vékony felhőzet alól is átsejlik.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb méretben, feliratok nélkül

Miközben a Német-Lengyel-síkságot, a Kárpát-medence és a Balkán nagy részét két felhőtömb borítja, köztük egy sávon bepillanthatunk az Alpok és Kárpátok vidékét borító friss hóra is. Az Alpok nyugati részén mintegy 800 méter magasan van a hóhatár, és fehér (illetve hamis színekben: piros) lepel borítja az előhegységeket, a Jurát és a Fekete-erdőt is. Havasak az Északi-Kárpátok lejtői, és a felhők közt azt is látjuk, hogy Bécs környékén, a síkságon (a Kisalföld egy részén) is megjelent a hótakaró. Hósapkát kapott a mediterrán Korzika, és havasak a Dinári-hegység lejtői is, bár utóbbinak csak a déli végén látszik ki a hó a felhőzet alól.

Forrás: ELTE

Észak-Magyarország és a Felvidék egy részét valós színekben mutatjuk be. A felhők, a köd és a hó közt nem könnyű különbséget tenni. A felhők és a köd eltakarják a felszín rajzolatát, sőt - mint képünkön a Bükktől délre - saját, jellegzetes mintát mutatnak. Az Alacsony- és Magas-Tátra közt és másutt is látható ködfoltok helyén mintha minden ki lenne radírozva, csak a fehér pacát látjuk a völgy, illetve a medence alacsonyabb részein. A hóborította sáv a Zempléni-hegységben nyúlik be hazánk területére, és látszik a Bükk északkeleti lejtőinek hava is. A Mátrában, Börzsönyben, Bakonyban és Dobogókő vidékén felhalmozódott vastagabb hóréteg egyelőre nem bukkant elő a zárt felhőzet alól.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét november 17-én rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.