Gigantikus madárszerű dinoszauruszt találtak

Vágólapra másolva!
Minden korábbi hasonló lelet eltörpül a Gigantoraptor mellett, amelynek maradványait Kínában ásták ki, és amelyről most számoltak be a felfedezők a Nature-ben.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]A felső-kréta időszaki, mintegy 85 millió éves rétegekből előkerült csontok alapján az állat méretei valóban lenyűgözők lehettek: 8 méter hosszú volt, medencecsontját körülbelül 3,5 méterrel hordozta a talaj felett, és mintegy 1400 kilót nyomott. Ezzel 35-ször nehezebb, mint az Oviraptoridae család - ahová ezt a leletet is besorolták új fajként, Gigantoraptor erlianensis néven - eddig ismert legnagyobb tömegű tagja.

Az állatnak hosszú mellső végtagjai, madárszerű lábai és fogak nélküli állkapcsa volt, sőt talán csőre is. A tollborításra csak közvetetten, a rokoni kapcsolatok alapján lehet következtetni. Mindenesetre, ha helyes a rendszertani besorolása, akkor a Gigantoraptor erlianensis méretei óriási szakmai meglepetésnek számítanak. A család eddigi tagjainak nagysága körülbelül a pulykákéhoz hasonló, és elméleti alapon sem számított senki ekkora fajra.

Egyelőre nem tudni, mivel táplálkozott: kis feje és hosszú nyaka növényevő, éles karmai viszont ragadozó életmódra utalnak.

A részletes cikk a Nature-ben jelent meg (Xu X., et al. Nature, 447. 844 - 847 (2007)).

A Gigantoraptor erlianensis rekonstrukciója (Nature, Zhao Chuang és Xing Lida)