Elindult az Endeavour

Vágólapra másolva!
Elindult az Endeavour amerikai űrrepülőgép a floridai Cape Canaveral-i Kennedy űrrepülőtérről a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) csütörtökön közép-európai idő szerint 0.36-kor.
Vágólapra másolva!

Az indítás után egy perccel az űrrepülő közel 6000 kilométer/órás sebességgel repült az Atlanti-óceán felett. A start után két perccel leváltak az indítórakéták, majd újabb nem egészen hét perc múlva az Endeavour földkörüli pályára állt.

A gép hétfős legénysége - az amerikai Scott Kelly parancsnok, Charlie Hobaugh pilóta, Tracy Caldwell, Rick Mastracchio és Alvin Drew űrhajósok, Dave Williams kanadai orvos és űrhajós, valamint az amerikai Barbara Morgan, az első "oktató-űrhajós" - a tervek szerint 11 napot tölt a világűrben, folytatja az űrállomás szerelési munkáit.

Az 55 éves Barbara Morgan idahói általános iskolai tanárnő nem újonc a NASA-nál, 1985-ben a Tanár az űrben program keretében együtt vett részt a felkészítésen Christa McAuliffe tanárnővel, aki a Challenger 1986 januári szerencsétlenségében vesztette életét. A NASA a szerencsétlenség után úgy döntött, hogy civilek nem repülhetnek az űrrepülőkön, ezért Barbara Morgan kiképzett űrhajós lett, s így csatlakozott a legénységhez.

A misszió alkalmával több mint 5 tonnányi élelmiszert és berendezést szállítanak, többek között az űrállomás fémszerkezetének új, 1,58 tonnás szegmesét, amelyet a legénység fel is szerel. Az űrhajósok kicserélnek egy meghibásodott giroszkópot is, valamint felszerelnek egy külső platformot, amely különböző műszerek rögzítésére alkalmas.

Az Endeavour közel ötéves szünet után most repül először. Utoljára 2002-ben, a Columbia 2003. február 1-jei szerencsétlensége előtt járt a világűrben. Azóta jelentősen korszerűsítették, GPS rendszerű navigációs rendszerrel látták el. Az űrállomással való összekapcsolódás után napelemek segítségével képes feltölteni az energiatartalékait, emiatt a többi űrsiklónál hosszabb világűrbeli tartózkodásra alkalmas.

A 11 napos küldetés alatt három űrsétát terveznek, szükség esetén az utazást három nappal meghosszabbíthatják és egy negyedik űrsétára is sor kerülhet.

Az Endeavour a tervek szerint pénteken közép-európai idő szerint 19.53-kor kapcsolódik össze a Nemzetközi Űrállomással.