Könyvajánló: Kongó

Vágólapra másolva!
Kongóról nem sokat tudunk. Legtöbbünk csupán annyit, hogy valahol Afrika közepén található, feketék lakják, erdős vidék, ahol élnek emberszabásúak is.
Vágólapra másolva!

2006 tavaszán jelent meg a Huber Péter fotográfiáival illusztrált kötet, amely a fekete kontinens közepére, a Kongói Köztársaságba kalauzolja el az olvasót. A színes, látványos felvételeken feltárul előttünk az ország tőlünk oly távoli, a fotókon valamiképpen mégis közelinek, ismerősnek tűnő világa, a kísérőszövegből megismerkedhetünk az ország mesés, változatos tájaival, változatos kultúrájával, történelmével éppúgy, mint nagyobb városaival és gazdasági helyzetével. Hasznos gyakorlati információkat tudhatunk meg arról, miként boldogulhat az utazó Kongóban a szükséges egészségügyi igazolások beszerzésétől a vámvizsgálaton át az autóbérlésig. A könyv ily módon akár kóstolóként is szolgálhat az utazni vágyók számára, egyfajta személyes tapasztalatok alapján készült kedvcsináló, ám elsődleges célja mégsem ez: a szerzők eltökélt célja - mondhatjuk, küldetése -, hogy felhívják a figyelmet a kongói esőerdőkben élő főemlősök, a gorillák és a csimpánzok helyzetére.

A könyv jótékonysági céllal jött létre: a bevételekből a szerzők a csimpánzok megmentését, visszatelepítését támogatják. További törekvésük, hogy javítsák a magyarországi állatkertekben élő csimpánzok jelenlegi zord életkörülményeit.

A Kongó-t azoknak ajánljuk, aki nem vágynak lexikonnyi tudásra, a kevésnél mégis valamivel többet szeretnének tudni e távoli országról, az ott élők kultúrájáról, és fogékonyak két fokozottan veszélyeztetett, távoli rokonaink, a csimpánzok és a gorillák kihalása ellen folytatott küzdelemre.