Magyar diákok nyerték a csillagászati versenyt

Vágólapra másolva!
Csillaghalmazok megfigyeléseivel és egy pizzából készült Tejútrendszer-modellel ismét három magyar diák nyerte az Európai Déli Obszervatórium nemzetközi pályázatát.
Vágólapra másolva!

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) minden évben nemzetközi csillagászati pályázatot ír ki diákoknak. Az elmúlt időszakban a Catch a Star című felhívásokra több sikeres hazai munka is érkezett, 2001-ben pedig a Life in the Universe vetélkedőn az Alternatív Közgazdasági Gimnázium csapata érte el az első helyezést. Idén folytatódott a remek magyar sorozat: a Polaris Csillagvizsgáló szakkörösei lettek a legjobbak a nemzetközi mezőnyben.

Budai Edina, Szabó Andrea és Szulágyi Judit Star clusters and the structure of the Milky Way (Csillaghalmazok a Tejút szerkezetében) című munkájukkal indultak. Céljuk nem csupán Galaxisunk megfigyelése és az ehhez kapcsolódó elméleti háttéranyag összegzése volt, hanem mindezek szemléltetése - esetünkben egy finom pizzával.

Első lépésként gömb- és nyílthalmazokról készítettek felvételeket Budapestről és Ágasvárról, amelyek térbeli helyzetét és egyéb jellemzőit a szakirodalomból gyűjtötték ki. A felvételek elkészítésében és feldolgozásában a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) tagjai és a Polaris Csillagvizsgáló műszerei nyújtottak segítséget. Összefoglalásukban a konkrét ismeretek mellett a Tejútrendszer egészére érvényes összefüggéseket is bemutatták, továbbá kitekintést nyújtottak arra, mivel tudnák az ESO új távcsövei a képet teljesebbé tenni.

A pályázat fontos eleme volt az a Tejútrendszer-modell is, amelyet pizzából készítettek. A méretarányos modell közepén a kivastagodott tészta és egy tojás alkotta a magot, ketchup a valódi helyzetnek megfelelő spirálkarokat, a reszelt sajt a molekulafelhőket, a tészta belső buborékai pedig a szupernóva-robbanások és halmazok csillagszelei által a csillagközi anyagba fújt buborékokat. A lefotózott halmazok térbeli helyzetét és méretét kiszámolták, majd borsszemekkel, illetve gombostűkkel pozícionálták.

Forrás: MCSE

A Tejútrendszer-pizza (MCSE)

A munka meghozta a gyümölcsét: 230, főleg európai csapat közül a zsűri az ő pályázatukat tartotta a legjobbnak, így az ESO segítségével hamarosan tanulmányútra indulhatnak Chilébe a világ legnagyobb távcsőrendszeréhez (Very Large Telescope). Az eredmény a Polaris Csillagvizsgáló szakkörvezetője, Horvai Ferenc és a felkészítő tanár, Kereszturi Ákos munkáját is dicséri.

Asztrofotós találkozó 2006
Polaris Csillagvizsgáló, 2006. május 20. szombat

A fenti hírhez kapcsolódik egy hétvégi rendezvény, amely a modern digitális képalkotásnak a csillagászati fotózásban megnyílt lehetőségeiről szól. Az idei asztrofotós találkozón a Polaris Csillagvizsgálóban előadások hangzanak el arról, miként lehet a napjainkban viszonylag olcsón elérhető digitális fényképezőgépeket és webkamerákat csillagászati megfigyelésekre használni. A délelőtti program az ég alatti munkához hasznos gyakorlatias előadásokat tartalmaz, ebédszünet után az utómunkálatokkal, képfeldolgozással kapcsolatos témakörök lesznek, végül képek bemutatói és kötetlen tapasztalatcsere zárja a napot.

Program:

10:00 Megnyitó (Mizser Attila)
10:10 Filmre vagy digitálisan? (Éder Iván)
11:00 Canon 300D - infrában (Braskó Sándor)
11:50 A PST-ről aszrofotós szemmel (Áldott Gábor)

12:20 szünet, csoportkép, ebéd

13:00 CCD-s és digitális kamerás képek kombinálása (Braskó Sándor)
13:20 Tippek, trükkök napfotózáshoz (Pápics Péter)
13:40 Digitális varázslat vagy valóság? (Nagy Zoltán A.)
14:00 Kettőscsillagok mérése és asztrofotózás a Castor csillagvizsgálóban (Ladányi Tamás)
14:20 Hová lesznek a színek? (Nagy Zoltán A.)

14:40 szünet

15:00 Kötetlen képbemutatók, felvételek közös elemzése, élménybeszámolók, fórum

A találkozó az interneten PolarisTV-n keresztül élőben követhető, emellett a szervezők örömmel látják az internetes hallgatóság kérdéseit, hozzászólását is. Részben a rendezvénnyel kapcsolatban kezdte meg működését a napokban egy új online szolgáltatás: a Csillagászati ismeretterjesztők, szervezetek, csillagvizsgálók keresője, amely a hazai csillagászattal és csillagászati ismeretterjesztéssel kapcsolatos szervezetek internetes jelenlétét és megtalálhatóságát segíti elő.