Elmarad a gigászi jéghegyütközés

Vágólapra másolva!
A vártnál hamarabb, 4-5 kilométerrel a Drygalski-jégnyelvbe csapódás előtt "lehorgonyzott" az Antarktisz egyik legnagyobb jéghegye, amely egy 2003-as törés nyomán kelt önálló életre.
Vágólapra másolva!

A Déli-sarkvidék B-15 elnevezésű jégóriása, amely 11 ezer négyzetkilométeres területével közel akkora kiterjedésű volt, mint Korzika szigete, 2003 októberében vált ketté. Akkor francia sarkkutatók időjárás- és helymeghatározási szondákat helyeztek el a kettétört jéghegy egyik darabján, a 3000 négyzetkilométer kiterjedésű B-15A jelzésű jéghegyen, s ezzel lehetőség nyílt rá, hogy műholdas felvételekkel nyomon kövessék mozgását.

Forrás: NASA

A felvétel nagyobb felbontásban

A jéghegy naponta valamivel több mint egy kilométeres sebességgel sodródott a tengeren, s idén január elején úgy tűnt, elkerülhetetlen a komoly ütközés: a 160 kilométeres B-15A találkozása a Drygalski-jégnyelvvel. A sarkkutatók izgatottan várták az eseményt, amely alapvető hatással lehetett volna a helyi ökoszisztémára, a B-15A ugyanis több ezer pingvin számára nehezíti meg a tengerre való kijutás útját. Az ütközés következtében óriási terület szakadhatott volna ki a jéghegyből, s ez által megnyílt volna a vízi út a Ross-sziget környéki kutatóállomásokhoz.

Mostanra azonban kiderült, a B-15A nem fut bele a jégnyelvbe, 4-5 kilométerre tőle a parthoz közeli jégtábláknak simult, és megállt. A fenti, január 23-án készült felvételen jól látható, mennyire közelítette meg a jéghegy a Drygalski-jégnyelvet.