Szuperbiztonságos hálózat a terrorizmus ellen

Vágólapra másolva!
Az optikai és infravörös érzékelők, műholdak valósidejű képeket, adatokat szolgáltatnak, miközben a kamerák autópályákat, épületeket, helikoptereket, hajókat monitoroznak. A 2007 végére kiépülő szuperbiztonságos hálózat több kanadai cég, egyetem és az ország legnagyobb katonai laboratóriumának közös projektje.
Vágólapra másolva!

A rendszert természetesen nemcsak a terrorizmus elleni harcra szánják, hanem természeti katasztrófáknál, súlyos baleseteknél szintén hasznos segítséget nyújthat. Az információt szoftver elemzi, s végez minden részletre kiterjedő értékelést az esetleges fenyegetésről, vészhelyzetről. A releváns adatokat vizuálisan, térképszerűen is megjelenítené.

A MacDonald, Dettwiler and Associates (MDA) által kidolgozott terv alapján már létező kamerákat, érzékelőket és műholdakat állítanak csatasorba, viszont néhány helyszínen valószínűleg újakat is kell majd fejleszteni. A szenzorhálózatok ilyen jellegű alkalmazása alátámasztja azokat a prognózisokat, melyek szerint az érzékeléstechnika századunk első évtizedeinek egyik meghatározó technológiai jelensége. A mütyürök egyre nagyobb információfeldolgozó-képességgel és tárolókapacitással rendelkeznek, hálózatba rendezve pedig különösen eredményesen tevékenykednek.

A kivitelezők (elcsépelt szóval élve) intelligens rendszerben gondolkoznak: a képernyőn nem a nyers adatok, hanem csak a tényleg fontos információ jelenne meg. "Például, ha földrengést észlelnének Vancouver központjában, amit húsz kilométerre a part felé egy másik követne, a helyi hatóságok azonnal értesíthetnék a parti őrséget, hogy nagyon gyorsan kezdjék el a második rengés mentési munkálatait, illetve sokkal több erőforrást használjanak fel" - magyarázza Paul Johnston, a robotikai és mesterségesintelligencia-kutatásokat finanszírozó Precarn Inc. elnöke.

A cikk folytatása az Agent Portal oldalán.