Vágólapra másolva!
Az elmúlt héten súlyos árvíz vonult le, illetve vonul még mindig a Temesen. A hatalmas pusztítást végző természeti csapásról négy műholdképet mutatunk be, amelyeken jól követhető a folyamat kiteljesedése.
Vágólapra másolva!

A Déli-Kárpátokban eredő folyó Temesvártól délre folyik keresztül a Bánságon, majd a Tisza torkolatától keletre közvetlenül a Dunába ömlik.

Első képünk egy valódi színes felvétel, azaz a kép színei nagyjából megegyeznek a szemünk által látottakkal. A kép április 23-án készült, a piros nyíl mutatja az elöntött területet. A kiömlött víz világos színét a benne levő lebegtetett hordalék okozza. Figyeljük meg a Temes hosszan követhető, hasonló színű medrét: a 250 méter felbontású képen világosan látszó folyómeder azt mutatja, hogy a folyó hullámtere teljesen víz alatt van.

Bemutatunk három hamisszínes felvételt is. Ezeken az egyes színcsatornákat úgy választottuk ki, hogy a vízzel borított területek egyértelműen elkülönüljenek. Itt a vizet a sötétkék különböző árnyalatai jelzik; minél sötétebb a kék, annál kevesebb a víz hordaléktartalma.

Az első kép az árvíz előtt, április 7-én készült - látható, hogy a Duna ekkor épp áradt, elöntve a Temes alsó hullámterét is.

A következő kép április 23-án készült - itt megfigyelhető, hogy a vízgyűjtő keleti, a képen jobb oldali részén jelentős hómennyiség hullott, ami világoskék színben jelenik meg.

Az utolsó kép április 30-án készült - a felvétel Bácska felett enyhe felhőzetet is mutat. A két utóbbi képen az elöntött terület változása is nyomon követhető.

Az ELTE műholdvevő állomásán vett felvételek képfeldolgozását a Geofizikai Tanszéken működő Űrkutató Csoport végezte.

Molnár Gábor - Timár Gábor - Ferencz Csaba (ELTE)