Új jelentés a természeti katasztrófákról

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évtizedben jelentősen megnövekedett a természeti katasztrófák száma, jobb tehát, ha szembenézünk a helyzettel - hívta fel a figyelmet az Egyesült Nemzetek Szervezete a természeti katasztrófák csökkentésének világnapja közeledtével.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ környezeti katasztrófákkal foglalkozó programja, a Nemzetközi Katasztrófacsökkentési Stratégia (International Strategy for Disaster Reduction, ISDR) minden évben október elején - ez évben október 8-án - emlékezik meg a természeti katasztrófák áldozatairól, és igyekszik ráirányítani a figyelmet a katasztrófák okaira.

Az elmúlt évben a Föld 254 millió lakóját érintették a természeti csapások - ez a szám közel háromszorosa az 1990-es adatnak. 2003-ban a földrengések, vulkánkitörések, áradások és aszályok, földcsuszamlások, erdőtüzek, hurrikánok és hasonló katasztrófák 83 ezer ember életét követelték (ez a szám 1990-ben közel 53 ezer volt) - mutatott rá az ISDR. Az áldozatok számának ilyen mértékű növekedése összefüggésbe hozható a globális fölmelegedéssel - vélekednek az ISDR szakemberei.

A belgiumi Leuven egyetemének katasztrófakutató intézetével (CRED) közösen nyilvánosságra hozott adatok alapján kijelenthető, hogy az elmúlt évtizedben határozott növekedett mind a természeti katasztrófák, mind azok áldozatainak száma. Míg 1990-ben 261 természeti katasztrófa történt, a 2003-as évre ez a szám 337-re emelkedett. "Nem csak arról van tehát szó, hogy napjainkban Földünkön egyre több és több katasztrófára kell számítanunk, hanem arról is, hogy egyre több ember van kitéve az ilyen veszélyeknek" - ismertette az ISDR.

A veszélyhelyzetet csak növeli, hogy a Föld népességének jelentős része több tízmilliós óriásvárosokban, illetve azok szegénynegyedeiben él. A túlnépesedés miatt súlyos természeti veszélyeket rejtő területek is benépesülnek: az árterek, földcsuszamlásoktól rendszeresen sújtott hegyoldalak sem maradnak lakatlanul - ismertette a helyzetet Salvano Briceno, az ISDR igazgatója. "A helyzet riasztó, és egyre rosszabb lesz."