A sebészet új lehetősége - a hegesztés

Diana hercegnő életét meg lehetett volna menteni, ha meg tudják állítani belső vérzését. Akkoriban az orvosok ilyen esetben azonban nem tehettek semmit, holott a legtöbb baleseti sérült halálát belső vérzés okozza.

Forrás: mayo. eduA jelenleg alkalmazott lézersugárral a belső sérüléseket nem, csak a közvetlenül bőr alatti sérüléseket tudják kezelni. A Washington Egyetem kutatói most olyan ultrahangos készülék kifejlesztésén dolgoznak, amely egyfajta "hegesztéssel" megállítja a belső vérzést, és mélységi hatása van. A kutatók állatkísérleteikben elsősorban a máj és a lép sérüléseivel foglalkoznak, ezekben ugyanis igen sok az ér, ezért vérzésük megszüntetése különösen nehéz feladat.

A kísérleti eredmények azt mutatják, hogy sikerült a bőr alatt 8 mm-es mélységben 5 cm hosszú vágás vérzését ultrahanggal percek alatt megszűntetni. A módszer igen egyszerűnek hangzik: a nagyfrekvenciájú ultrahangsugár fókuszában 80 °C-ra fölmelegedett szövetekből eltávozik a víz, és az alakváltozás következtében az ér elzáródik. Ráadásul az ultrahanghullámok úgynevezett "acoustic streaming" hatása a vért az érbe, esetleg oldalt préseli, ami szintén megkönnyíti az erek összeforradását. Az ultrahang-impulzusok erősségét, frekvenciáját és időtartamát pontosan összehangolva a szövetstruktúra felhasad, és az így keletkezett szövetegységek összetömörülve tapaszként ragadnak a sebre.

Az egyetem szakemberei  azt remélik, hogy ezzel a módszerrel a daganatok is kezelhetővé válnak. Az elképzelés szerint az eljárás során hangenergiával elzárnák a daganatot vérrel ellátó főartériát. Az eddigi kísérletek szerint az új terápia jelentősen csökkenti a daganatok szóródását, növekedését, és ami igen fontos, nincs mellékhatása.

KAPCSOLÓDÓ CIKK