Fogorvosi fúró helyett lézer

Vágólapra másolva!
Felcsillant a remény azok számára, akik a fogorvosi fúró puszta hangjától is irtóznak. A fájdalommentes lézer nem csupán a szó szerint is idegőrlő hangot száműzi, hanem a fertőzött fogideget is megőrzi.
Vágólapra másolva!

Amikor az élő ideg a fogban megfertőződik, a hagyományos kezelés szerint "kiölik", és a fogat betömik. Csupán Amerikában évente mintegy 20 millió gyökérkezelést végeznek a fogorvosok. Ez azonban elvékonyítja a fogat, ami előbb-utóbb el is színeződik.

Egy kaliforniai fogorvos olyan lézerkezelést fejlesztett ki, ami úgy pusztítja el a beteg ideget, hogy nem károsítja az egészségeset. Nincs szükség érzéstelenítésre sem, hacsak a fog nem fáj. Az erbiumlézer a fényt 2940 nanométeres hullámhosszon bocsátja ki, amit a víz abszorbeál ("megköt"). Az elhalt foganyag víztartalma igen nagy, ami azzal jár, hogy a lézer energiájának nagy részét a fertőzött szövet elnyeli, majd elpárolog. Ha szükséges, egy erősebb lézer által kialakított lyukon antibiotikumot juttatnak a fogba, majd betömik.

Az eddigi tapasztalatok szerint az élő szövet nem, vagy alig károsodik, és a 600 páciensnél, akiknek gyökérkezelésre lett volna szükségük, csaknem teljes a siker. Más fogorvosok túl drágának és nem eléggé kipróbáltnak tartják a módszert, a feltaláló azonban azzal érvel, hogy így megtakarítható a gyökérkezelés, vagy a koronakészítés szintén nem alacsony ára. A hagyományos fúrás okozta vibráció ugyanis oly mértékben károsíthatja az ideget, hogy előbb-utóbb szükséges lehet a gyökérkezelés.