Delta: őssejtbank Budapesten

Vágólapra másolva!
Hamarosan megkezdi egyéves kísérleti munkáját az első magyar köldökvér-őssejtbank, ahol szigorúan ellenőrzött körülmények között tárolják majd azt a köldökzsinórvér mintát, amelyet az Országos Gyógyintézeti Központ Szülészeti Klinikáján vesznek le a donoroktól.
Vágólapra másolva!

Forrás: DeltaA beérkezett sejtek életképességén kívül minden olyan anyai és újszülötti jellemzőt megvizsgálnak a vérmintákból, amelyek az őssejtek későbbi felhasználása szempontjából fontosak lehetnek. Ez garantálja, hogy az őssejtekkel évek múltán is biztonsággal gyógyíthassanak.

"A centrifugált vért - amely határrétegre, plazmára és vörösvértestek tömegére oszlik szét - egy préselési módszerrel választjuk szét. Vagyis a vér egy része plazmaként egy külön zsákba, másik része pedig vörösvértest-mennyiségként szintén egy külön zsákba kerül. Így kapunk egy hattárréteg-tömeget. Ez az a sejtcsoport, amire tulajdonképpen szükségünk van minden egyes beültetés alkalmával" - magyarázza Regéczy Nóra, az Országos Gyógyintézeti Központ Haematológiai és Immunológiai Intézetének laborvezetője. Ez a sejtcsoport tartalmazza a köldökzsinórvérből származó, fiatal testi őssejteket.

A sejtek tárolása nem egyszerű feladat, hiszen a majdani felolvasztáskor is életképesnek kell lenniük. Ezért először is védőfolyadékot adnak a mintához. Ezután a hűtést lépésenként, ellenőrzőtt programozással végzik. Miután a minta elérte a megfelelő hőmérsékletet, még egy biztonsági karanténtárolás vár a sejtekre. Csak az összes eredmény megérkezte után kerülhet a minta végleges tárolóhelyére, a folyékony nitrogénes tartályba.

Forrás: DeltaAz őssejtek felolvasztása szintén összetett, nagy körültekintést igénylő feladat. "Széchenyi Nemzeti Kutatási-fejlesztési projektünkben azt tűztük ki célul, hogy a tudomány, az alapkutatás és a gyakorlati klinikai munka között alakítsunk ki kapcsolatot. Ezek a laboratóriumok ezt a célt szolgálják, tehát egészen a kutatási fázistól az őssejtek életének, működésének vizsgálatától, azoknak a klinikai felhasználásáig igyekszünk megteremteni a hátteret - mutat rá a köldökvér-őssejtbank program vezetője, Sarkadi Balázs.

Az őssejtek kísérletes módosításával az úgynevezett génterépiás laborban foglalkoznak. Hazánkban a kísérletek még nem érték el a klinikai szakaszt, de máshol a világon már több helyen használják a módszert. A kutatáshoz szorosan kapcsolódik egy szakszerű, jól működő köldökvér-őssejtbank kialakítása, amiben nélkülözhetetlen a nemzetközi hálózatba való bekapcsolódás, hiszen így külföldről is kaphatnak, illetve oda is adhatnak csontvelőmintákat és köldökvérőssejt-mintákat.

A hamarosan megnyíló budapesti laboratóriumegyüttes az országban elsőként és egyedüliként on-line nemzetközi kapcsolatban áll számos más bankkal, így már most mintegy tízmillió potenciális donormintából keresheti a lehető legjobb donorokat.

Delta, február 22., 14.20, mtv1