Újabb űrturisták 40 millió dollárért

Vágólapra másolva!
Két amerikai állampolgár kapta meg a lehetőséget, hogy fejenként 20 millió USA-dollárért turista lehessen az űrben, s további két hely kiadó azon az orosz űrhajón, amelynek célállomása a Nemzetközi Űrállomás (ISS) lesz.
Vágólapra másolva!

Forrás: Space AdventuresA kalandvágyó amerikaiak, akik nevüket nem kívánják nyilvánosságra hozni, 8-10 napot töltenek majd az űrben, ám meglehetősen költségesnek mondható vakációjuk tekintetében nem ők az legelsők. A világ első űrturistája az amerikai milliárdos Denis Tito volt 2001 áprilisában, majd a dél-afrikai informatikus-vállalkozó Mark Shuttleworth utazott hasonló összegért 2002 áprilisában, hogy az AIDS gyógyításával kapcsolatos kísérleteket végezzen a világűrben.

Az orosz Szojuz űrhajókon mindenesetre két hely még kiadó, csak ezután kerülhet sor azoknak a helyeknek az értékesítésére, amelyeket a tervek szerint 2007-ig adnak majd el - közölte a Space Adventures, az az amerikai cég, amely az orosz űrhajózási hivatallal, a Roszaviakozmosszal közösen szervezi és bonyolítja le az utakat.

A Space Adventures honlapjahttp://www.spaceadventures.com

A két űrturista egyike 2004 második felében, a másik 2005-ben indulhat útnak. A tervek szerint a Space Adventures januárban hozza nyilvánosságra a neveket.

Az eladott jegyekből befolyó, fejenként körülbelül 20 millió USA-dolláros összeg nagy részét Szojuz űrhajók építésére fordítják. Jelenleg az orosz Szojuz űrhajók jelentik az egyedüli, emberek szállítására alkalmas kapcsolatot a Nemzetközi Űrállomás és a Föld között, miután ez év februárjában a Columbia űrrepülőgép a visszatéréskor tragikus balesetet szenvedett, és a NASA szünetelteti az emberes űrprogramot.