Landolt a második űrturista

Vágólapra másolva!
"Az utazás minden perce belém vésődött és elkísér egész további életemben" - mondta Mark Shuttleworth, miután kikászálódott a leszálló kapszulából. Az űrturistát édesapja várta Kazahsztánban, aki szerint "csodálatos volt látni, hogy kinyílik a kapszula ejtőernyője".
Vágólapra másolva!

Gond nélkül landolt vasárnap reggel, közép-európai idő szerint 05:51-kor Kazahsztánban az az orosz Szojuz-űrhajó, melynek fedélzetén egy orosz és egy olasz űrhajóssal érkezett vissza a Földre a világ második űrturistája.

A dél-afrikai Mark Shuttleworth több mint egy hétig tartózkodott a Nemzetközi Űrállomáson, és eközben tudományos kísérleteket is végzett. A 28 éves internet-mágnás 20 millió dollárt fizetett ki gyermekkori álmának megvalósításért, de a mostani utat nem csak az ő kedvéért szervezték meg. Az űrbázis egyik mindenkori "tartozéka" ugyanis egy háromszemélyes Szojuz-űrhajó, amely arra szolgál, hogy vészhelyzet esetén a bázison állandó jelleggel tartózkodó három asztronauta haladéktalanul visszatérhessen a Földre. A Szojuzt azonban félévente felcserélik egy újabbal.

A "mentőűrhajó" váltása most volt időszerű, és így helyet szorítottak az űrturistának arra a Szojuzra, amelyet a következő fél esztendőre a csatlakoztattak a Nemzetközi Űrállomásra.

A leszállási körzetben tartózkodó újságírók jelentése szerint Shuttleworth, aki most már az afrikai földrész első űrhajósa, valamint Jurij Gidzenko és Roberto Vittori szemmel láthatóan jól érzik magukat.

A Szojuz-űrhajó vasárnap, közép-európai idő szerint 2:31-kor csatlakozott le a Nemzetközi Űrállomásról, hogy megkezdje mintegy három órás ereszkedését, ami Shuttleworth szerint az utazás legizgalmasabb időszaka volt. Shuttleworth az oroszoktól megkapta az utazás alatt viselt űrruhát, sőt a leszálló kapszulát is.

(Fotók: Reuters)

Ajánlat:

Mark Shuttleworth honlapja

Korábban az [origo]-ban:

Az űrturista elégedett nyaralásával
2002.05.02. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) második civil látogatója, Mark Shuttleworth szerint a 20 millió dolláros jegy megéri az árát.

Indul a második űrturista
2002.04.24. Az afrikai kontinens első űrhajósa, Mark Shuttleworth öt éves kora óta szeretne eljutni a világűrbe. A 28 éves fokvárosi üzletembernek nem okozott gondot a 20 millió dolláros menetjegy megváltása. Cikkünk a mostani repülés programja és háttérinformációi mellett betekintést ad az űrturizmus jelenlegi állásába.