Még nincs vége a rekord-aszálynak

Vágólapra másolva!
Kiégett pázsitos parkok, idő előtt sárguló falevelek, a szokásosnál hetekkel korábban learatott, gyér hozamú gabonák, fonnyadó zöldségfélék. Csupán az intenzíven öntözött kertek virítanak oázisul. Az idei május-június nem bővelkedett csapadékban.
Vágólapra másolva!

Április végén a talaj az ország nagy részén még vízzel telített volt, alig volt hely, ahol öntözésre szorult. A májusi csapadékösszeg a sokéves átlag 50-100%-át tette ki.

Csupán ezt az adatot nézve nem tekinthető kirívónak a hónap. Részletesebben megvizsgálva az időjárást azonban kitűnik, hogy a csapadék zöme rövid idejű záporok formájában hullott le, a hónap háromnegyedét kitevő száraz napokon pedig rendkívül nagy volt a párolgás. A május eleji rekordkánikula idején 3-4 napon át kora délután 30% alá csökkent a relatív páratartalom, mely sivatagi légnedvességnek felel meg. A középső és keleti országrészben rohamosan csökkent a talaj víztartalma, a hónap végi rövid záporos időszakok már alig enyhítették a vízhiányt.

Júniusban maga a csapadék összege is szélsőségesen alacsony volt, országos átlagban 25-30%-ot ért el, de helyenként - különösen a középső országrészben, beleértve a főváros térségét is - 10% alatt maradt. A folyamatos kánikula hatására a mélyebb gyökérrel rendelkező növények a talaj alsóbb rétegeiből is jelentős vizet használtak el, a talajvíz rohamosan csökkent. A hagyományos kutak vízszintjén már észlelhető az apadás, a víz utánpótlása pedig szembetűnően lassult.

Nem volt egyértelműen negatív hatása az eddigi nyárnak, hiszen számos gyümölcsfa igen jó termést produkált. Ez köszönhető annak, hogy a fák gyökérszintjére a szárazság később és korlátozottabban jutott el, a sok napsütés és a magas hőösszeg a beérést egyértelműen támogatta.

Mielőtt az extrém időjárás magyarázataként rögtön a globális felmelegedésre gondolnánk - melyet természetesen nem lehet kizárni - érdemes a mostani időjárást a múlttal összehasonlítani.

A hazai éghajlati adatok tanúsága szerint általában 20 évenként fordult elő ehhez hasonlóan száraz Medárd. A legutóbbi azonban 3 évvel ezelőtt, 2000-ben következett be. A korábbiakhoz képest lényeges eltérés, hogy most az aszály rendkívüli hőhullámmal, ennek következtében hatalmas lehetséges párolgással párosult. Összességében megállapítható, hogy a vízellátottság - ezzel együtt a mezőgazdasági tevékenységek - szempontjából a mérések kezdete óta az egyik legaszályosabb május-júniusi időszakon vagyunk túl.

Ha több évszázadra tekintünk vissza, akkor találhatunk ennél szárazabb éveket, amikor kiszáradt tómedrekről is készültek feljegyzések, azaz éghajlatunk természetes fluktuációjában is benne van egy a mainál nagyobb szárazság.

A rövid távú előrejelzések szerint a következő napokban intenzív záporok formájában sokfelé enyhülhet az aszály, országos folyamatos, csendes esőre azonban továbbra sem számíthatunk. A melegben pedig gyorsan elpárolog a lehullott vízmennyiség.

ICI Interaktív Meteorológia