A humor a legjobb munkatárs

Vágólapra másolva!
A munkahelyi viccelődés segít a konfliktusok megoldásában és a stresszhormonok leépítésében - vélekedik dr. Michael Titze német nevetés- és humorkutató.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGOA nevetés pozitív jelzéseket közvetít ember és ember között, amelyek a munkahelyen elősegítik a kollektív szellemet, a kreativitást és a motivációt. A nevetés társadalmi olajozó eszköz, felébreszti az életkedvet - hangsúlyozza a pszichológus. Már egy kedves mosoly is pozitív hatással van az agy tevékenységére, egy jóízű nevetés pedig erősíti az immunrendszert. Mindennek persze előfeltétele az optimista beállítottság, ám amennyiben ez eredendően hiányzik az emberből, nincs ok az aggodalomra: az optimizmus tréning útján is megszerezhető.

A humorszemináriumok és nevetőklubok látogatói számának emelkedése azt mutatja, hogy a nevetés szerepét Németországban is "egyre komolyabban veszik". Május 2. és 4. között például Stuttgartban megrendezik a Második humorkongresszust, amelynek központi témája a nevetés lesz.

Napjaink teljesítmény- és versenyorientált munkavilágában csak az képes megállni a helyét, aki jó adag kreatív alkalmazkodó képesség birtokában van - állítja dr. Titze. A dolgozó emberekre nehezedő nyomás, hogy jobbak legyenek a többieknél, egyre nehezebbé teszi az emberek közötti kapcsolatot. Ha ellenben az emberek rendszeresen és gátlásoktól mentesen képesek egymás közt jót nevetni, úgy a humor segítségével leküzdhetik a kommunikációs kihívásokat. Ennek viszont éppen az ellenkezőjét érik el a Savanyú Jóskák, akik úgy járnak-kelnek munkahelyükön, mintha állandóan ecetgyárban lennének - magyarázza a pszichológus.