Zsidók génjeivel a betegségek nyomában

Vágólapra másolva!
Egy izraeli cég az askenázi zsidók ezreitől gyűjt vérmintát, hogy megállapíthassa számos genetikai eredetű betegség okait. Genetikai integritásuk miatt az askenázi zsidók az ilyen típusú vizsgálatok "kedvencei".
Vágólapra másolva!

Az IDgene Pharmaceuticals jelenleg az egyetlen izraeli cég, amely a kormány engedélyével végez genetikai vizsgálatokat az askenázi zsidók közösségének tagjain. A vizsgálatok célja, hogy azonosítsák a gyakori genetikai eredetű betegségek - például a skizofrénia, asztma, Parkinson-kór stb. - kialakulásához hozzájáruló génváltozatokat.

E géneket nem könnyű megtalálni a körülbelül 3 milliárd bázispárnyi emberi genetikai állományban, amely körülbelül 30 000 gént tartalmaz. Minél egyöntetűbb (homogénebb) azonban egy adott populáció genetikai állománya, annál könnyebb ez a feladat.

Ilyen viszonylag homogén embercsoportok különféle okokból alakultak ki a történelem során. Izland esetében például a földrajzi elszigeteltség, ezáltal a csekély népességcsere miatt. Mint arról korábban beszámoltunk, a deCODE Genetics nevű izlandi székhelyű cég meg is vásárolta a kormánytól a népesség génjeinek tanulmányozási jogát. Az askenázi zsidók esetében a minimális génáramlás hátterében történelmi és vallási okok állnak: a más csoportokhoz tartozó emberekkel történő minimális keveredés a történelem során.

Az askenázi zsidók azzal őrizték meg genetikai integritásukat, hogy kevés embert fogadtak be vallásukba, s számos olyan emberről lemondtak, aki kívülről házasosodott. Ennek eredményeképpen az askenázi zsidók a genetikai vizsgálatok "kedvencei". Az Egyesült Államokban a zsidók genetikai betegségeinek megelőzésére létrejött tanács (Committee for Prevention of Jewish Genetic Disease) vérvizsgálatot szervez az iskolások számára. Amikor később egy házasságközvetítő két ifjú ember frigyét mérlegeli, felhívhat egy telefonszámot, s közölheti azt a két anonim számot, amit a vérvizsgálatnál kaptak a fiatalok. Ha mindketten ugyanazt a mutációt hordozzák, ami például a Tay-Sachs betegséget vagy a cisztikus fibrózist okozza, a tanács a házasság ellen foglal állást. Az önkéntes eljárás - amit 1993-ban a New York Times fajnemesítésként kritizált - gyakorlati eredményei máris lenyűgözők. Az Egyesült Államokban élő zsidó populációban a cisztikus fibrózis gyakorlatilag megszűnt.

Az IDgene Pharmaceuticals eddig mintegy 10 000 vérmintát gyűjtött Izraelben. A véradók hét betegcsoportból kerültek ki: ezek az asztma, a második típusú cukorbetegség, a skizofrénia, a Parkinson- és az Alzheimer-kór, valamint az emlő- és a vastagbélrák. A cég a továbbiakban 20-30 betegség genetikai tényezőinek kutatását tervezi. A betegek genetikai anyagát olyan egészséges emberekével vetik össze, akik szintén az askenázi zsidókhoz tartoznak.

A deCODE Genetics - amely két évvel ezelőtt kezdte meg Izlandon a munkát - eddig 40 gyakori betegség és 350 gén kapcsolatát jelentette be. A gének hatásának gátlására vagy befolyásolására célzott gyógyszermolekulák előállítását tervezik, illetve nagyon ígéretesek lehetnek a génterápiás eljárások is.

Ezeknek a kutatásoknak tehát van értelmük. Súlyos etikai kérdés azonban, hogy egy kormány eladhatja-, illetve hozzáférhetővé teheti-e az egyének genetikai információit egy cég számára. A válasz minden bizonnyal NEM, s az ehhez hasonló eljárások sürgős szabályozást igényelnének.

S. T.

Korábban az [origo]-ban:

Izland eladta génjeit
2000.02.06. A tudomány történetében példátlan esetnek számít, hogy egy cég felvásárolja egy ország lakosságának teljes genetikai információját. Márpedig a gyakorlatban éppen ez történt Izlandon.

Genetikai fejvadászok - újabb sziget az áldozat
2000.11.24. Egy biotechnológia cég kizárólagos jogot szerzett egy egész sziget lakosságának genetikai elemzésére. A várható profitból a bennszülöttek is részesednének.