Vidám mexikóiak, színpadon fekvő svédek - videókon a Sziget fesztivál első napja

Sziget, fesztivál, zenei fesztivál, Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvénye, minden év augusztusában rendeznek meg, Budapest, az Óbudai-sziget, első nap, 2023. 08. 10.,
Vágólapra másolva!
Elrajtolt a 2023-as Sziget: nem volt telt ház, de jó hangulat igen, több mint száz országból érkeztek idén látogatók. De mi van a nagyszínpadon túl?
Vágólapra másolva!

Van élet a nagyszínpadon túl, és gyakran pont a kisebb színpadokon talál magának való zenét, fellépőt a látogató. A Freedome ugyan semmiképp nem kicsi, legfeljebb a hatalmas nagyszínpad mellett - itt kezdett délután ötkor a női gitátossal és énekesnővel felálló Destroy Boys. A kaliforniai, sacramentói rockbanda nyolc éve alakult, több tagcsere is volt - Alexia Roditis az alapító, a gitáros Violet Mayugba pedig azóta vele tart. Nagy bulit csaptak, berobbantották a Szigetet:

A Los Bitchost is női energiák viszik előre, a londoni zenekar hat éve üzemel, benne Serra Petale (gitár), Agustina Ruiz (billentyűs hangszerek), Josefine Jonsson (basszusgitár) és Nic Crawshaw (dobok). Legtöbb daluk cumbia.

Óriási bulit csapott később a svéd Viagra Boys, újabb nevén V**gra Boys. A svéd zenekar őszinte rockzenéje megmozgatta a színpad előtt állókat, nagy pogók alakultak ki, a sörhasú, félmeztelen, széttetovált Sebastian Murphy pedig néha földön fekve énekelt, ami nem csoda, mert ivott jócskán a fellépés alatt - és feltehetően előtte is. A frontember tatrateát és sört vedelt dinamikusan, de a szaxofonos sem maradt száraz: volt, hogy hosszú ideig csukott szemmel fújta a hangszert, és tűnt, mint aki már részeg álomba merült, máskor pedig lefeküdt, a földön hevert hosszú percekig.

A Son Rompe Pera 2017-ben alakult, Naucalpanból jöttek, ez Mexikóváros egyik külvárosa. Zenéjükben keveredik a cumbia, a mexikói marimba, a rock, a punk, a ska, de jellemzően azért latin muzsikával táncoltatták meg a népet éjfél körül.

A mai programot itt találja, alább pedig többet olvashat az idei Szigetről.