Antal Imre titkai

"Tönkrement az életem, mióta meghalt!" - Antal Imre egykori barátjának szomorú vallomása
Vágólapra másolva!
A magyar tévézés emlékezetes alakja addig sztorizgatott baráti társaságban, hogy egy MTV-s behívta egy műsorra – de akkor még Antal Imre azt hitte, csak zenélnie kell. Hogyan kezdte a pályát a korábban sikeres zongoristaként indult, későbbi tévés?
Vágólapra másolva!

Antal Imre 1935. július 30-án született Hódmezővásárhelyen, de később a család felköltözött Budapestre. Az Erkel Ferenc Zeneművészeti Szakiskola után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, 1959-ben kitüntetéssel végzett. Az Országos Filharmónia szólistája lett, hangversenykörútjai alkalmával bejárta a fél világot, hét nemzetközi versenyről távozott értékes trófeával. Kétszer VIT-díjat, Bolzanóban a Busoni-versenyen második díjat, 1966-ban Budapesten a Liszt-versenyen első díjat nyert. Utazásai során egyszer Brazíliában kis híján meghalt, erről ő maga mesélt, itt olvashatja a történetet.

Fortepan / Szalay Zoltán

A Fiatal Művészek Klubjában felfigyelt rá Békés József író, televíziós szerkesztő. Antal Imre 1965-ben állt először kamera elé, s mivel az élő adásban semmiféle lámpalázat nem mutatott, rábízták a Köszöntő, majd a Halló fiúk! Halló lányok! című, annak idején népszerű ifjúsági program vezetését. De hogy történt ez pontosan?

Fortepan / Szalay Zoltán

„Baráti társaságban sűrűn meséltem külföldi kalandjaimat, mindig megnevettetve hallgatóságomat. Egyszer azt mondja Békés József, a televízió ifjúsági osztályának dramaturgja, hogy Imre, régóta figyellek, kitűnően tudod szóval tartani, lekötni a közönségedet. Gyere be egyszer a tévébe műsort vezetni. Próbáljuk ki, hátha sikerül!"

Azt hitte, viccel, majd amikor majdnem elfelejtette az ajánlatot, postán kapott egy levelet, hogy menjen be a tévébe, megbeszélni a Köszöntő című műsort. „Azt hittem, zongoráznom kell majd, hiszen addig az már többször is megtörtént. Valóban, zongoráznom is kellett. Hangsúlyoznám az „is" szócskát, ugyanis a legnagyobb megdöbbenésemre kezembe nyomtak 3-4 gépelt papírlapot. Tanuld meg ezt a szöveget, holnapután adás, mondták."

A cikk folytatódik, lapozzon!