Vérfoltok a hóban – visszatért Dexter

Dexter
Vágólapra másolva!
A kiábrándító befejezés miatt 2013-ban azzal mentegetőztek a készítők, hogy azért nem halhatott meg a főszereplő a sorozat végén (ahogy sokan várták, és ami teljesen logikus lett volna), mert a megrendelő tévétársaság, a Showtime kifejezetten kérte, hogy hagyják életben egy esetleges folytatás miatt. Nyolc évvel később, 2021 novemberében pedig tényleg visszatért a sorozatgyilkos. Írásunk helyenként spoilert tartalmaz.
Vágólapra másolva!
Showtime

Vannak azok a szériák, amelyek nagy közönségkedvencnek számítanak, komoly rajongói bázist építenek fel kőkemény munkával az évek alatt, és hallatlanul nagy bravúrral sikerül az utolsó résszel súlyos sebet ejteni a produkción. Nem lesz attól értéktelenebb az egész, csak épp marad egy rossz szájíz, mintha egy többfogásos, pompás vacsora legvégén romlott tojásból készült volna a desszert, és találtunk volna benne egy döglött legyet. Ilyen volt a Trónok harca, az Így jártam anyátokkal fináléja, és sokak szerint a Dexteré is.

Showtime

De hagyjuk a múltat, mert a sztori szerint tíz évvel később látjuk Dextert, egészen új közegben. Eddig a floridai hangulat dominált, a szalmakalapok, napszemüvegek és beachnadrágok tarka világából most átlépünk egy hidegebb, fagyosabb közegbe, mert Dexter Morgan az igazságszolgáltatás elől menekülve a messzi Északon telepedett le, egy bájos, de hűvös faluban, ahol egy horgász és vadász szaküzletben lett eladó. Álnéven él, és mivel a közösség kicsi, ismerik is sokan – persze nem igazán mélyen, a település lakóinak nagy szerencséjére.

Showtime

Szociális kapcsolatai jóval szerteágazóbbak, mint az első pár évadban voltak, de ez egy folyamat eredménye, évadokon át láttuk, amint a szociopata mizantróp énje lassan változik, próbál nyitni mások felé, és persze megijed, mert elkezd vonzalmat érezni egy nő felé. Az új Dexter már eleve párkapcsolatban él, a nő személyét nem áruljuk el, hadd maradjon meglepetés.

Kérdéses volt, hogy sikerül-e a hibernáció után visszatérő Dexternek kihúzni egy epizódot úgy, hogy nem gyilkol. Talán jobb lett volna, ha a készítők magas szinten tartják a feszültséget az új évad első részében, és nem adnak szikét, baltát, fűrészt és egyebeket a démonjaival tíz éve harcoló főszereplőnek, de elképzelhető, hogy úgy érezték, hogy a gyilkos megbüntetése, az ölés része a sorozatnak. Talán attól tartottak, hogy sok rajongó kielégítetlen maradt volna, ha lassan építkező dráma lenne, mint a Breaking Bad vagy a Better Call Saul, így már az első részben megkapta a méltó büntetését egy szerencsétlen nyomorult.

Showtime

További kérdés volt, hogy tér vissza Michael C. Hall mellé Jennifer Carpenter, mint Debra Morgan: talán nem mindenki tudja, de a két színész testvért alakított a sorozatban, de egymásba szerettek, egybekeltek, majd szépen el is váltak. Nos, a volt feleséggel valószínűleg megmaradt a jó kapcsolat, munkát kapott a folytatásban, annak ellenére, hogy a karaktere tíz éve halott. A kedvelt, de már nem élő figurákat a sorozatok általában úgy hozzák vissza, hogy a karakterek időugrásokat tesznek a múltba, de sokszor előveszik az álomképet vagy a hallucinációt is. Olyan is előfordul, hogy a színész ne maradjon ki a jóból, hogy a saját ikertestvérét alakítja, de ez a megoldás szerencsére inkább a latin-amerikai telenovellákra volt jellemző.

Fotó / AFP

Most Debra csak Dexter elméjének a szüleménye, természetesen nincs ott, csak a képernyőn, de beszél hozzá, moralizál, nagyjából azt a szerepet tölti be, mint az apja az első évadokban. Érdekesség, hogy Michael C. Hall már a Sírhant művekben is halott apjával beszélgetett, majd ugyanezt tette a Dexterben évekig, most meg a halott húgával társalog.

A sorozat tehát visszatért, egészen más hangulattal, viszont Michael C. Hall továbbra is remek játékával. A régi Dexter-híveknek biztos hiányzik a korábbi, miami miliő, LaGuerta, Rita, Batista, Masuka és még páran, de van perspektíva ebben a feltámadó sorozatban.

Cikkünk az első rész után készült.