Kínos történetek: mit szól a róluk szóló sorozathoz Károly herceg, Vilmos és II. Erzsébet?

The Crown, A Korona
Vágólapra másolva!
Camilla Parker-Bowles karakterét Emerald Fennell viszi a sorozatban, a minap nagy örömmel hallotta, hogy Károly herceg felesége nézi a sorozatot. De mi a helyzet a brit királyi család többi tagjával, mit szólnak ahhoz, hogy sokszor rideg, számító figurának mutatja be őket a Netflix világhírű, díjnyertes szériája?
Vágólapra másolva!

Sok tévés díjat nyert A Korona című sorozat, amely a II. világháború utáni brit történelem fontosabb eseményeit is bemutatja a királyi család életén keresztül. Soha nem állította a Netflix, hogy ez egy szigorúan vett dokumentumfilm lenne, aki nézi, tudja, hogy drámai sorozat, valós eseményekre épülő fikcióval. Több olyan történés van, amelyet dramatizáltak a hatás kedvéért, noha nem pont úgy esett meg, és nyilván senki nem tudja, hogyan zajlott le például egy adott beszélgetés. Érkezett is miniszteri kérés, hogy a monarchia jó hírnevének érdekében írja ki eztán a szolgáltató, minden epizód elé, hogy ez bizony egy fikciós tévésorozat, de a Netflix erre nem hajlandó.

Lady Di és Károly, balról a sorozatban Netflix

Aki ismeri a sztorit, annak nem volt meglepetés, hogy Károly, Dianával történő esküvője előtt és után is összejárt Camillával, ezzel megalázva a fiatal jegyesét, későbbi feleségét. A Crown ezt persze bemutatja, hiszen ez kihagyhatatlan ziccer, pont az okozott volna nagyobb felháborodást, ha nem teszi meg. Többen viszont úgy látják, hogy Lady Dihez képest Károly sokkal negatívabb figura lett a sorozat negyedik évadjában, holott előtte, a harmadikban, még egy gyötrődő, tipródó, értelmes-érzelmes fiatalember volt a képernyőn. Ezért nem boldog a királyi család nagy része a sorozat miatt, attól tartanak, hogy a fikciós drámát sokan úgy nézik, mintha történelmi dokumentumfilm lenne, és ez negatív érzéseket okozhat bennük a Windsor-ház irányába.

Camilla nézi, talán Károly is

Camilla Parker-Bowles karakterét Emerald Fennell viszi a sorozatban: ő most tudta meg, hogy Camilla a sorozat nézője. Egyszer egy Károly herceghez közeli forrás úgy nyilatkozott, hogy a herceg második felesége végignézte az előző három évadot, és a negyediket is tervezte. "Úgy képzelem, hogy egy pohár vörösborral hangolódik a sorozatra... Csodálatos humorérzéke van, és a legkevésbé sem zavarja" – vélekedett Camilláról az bennfentes. A névtelenséget kérő ismerős szerint Károly is nézi a sorozatot, de nem reagált az sztorira, pedig ha valakinek, neki aztán vannak emlékei a saját első házasságáról.

A fiatalabb Camilla a sorozatban, idősebb Camilla manapság, a valóságban Forrás: Origo

Aki biztosan nézi a The Crownt a családból, az Eugénia brit királyi hercegnő, András yorki herceg és Sára yorki hercegné második gyermeke, II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg unokája. Ő 30 éves, abszolút célcsoport, és egy bulin többen hallották, hogy dicsérte a szériát, megjegyezve, hogy a zene csodálatos, a sztori szépséges.

Fülöp szerint nevetséges, nem is nézi

Igen rossz véleménnyel volt a sorozatról Fülöp, Edinburgh hercege, II. Erzsébet brit királynő férje, akit eddig két színész formált meg. Matt Smith alakította a fiatal herceget a szériában, neki egy ismerőse pár éve hivatalos volt egy előkelő, királyi vacsorára. Amikor a királynő férje megtudta, hogy az illető a filmiparból érkezett, megkérdezte, hogy ugye nincs köze „ehhez a Crown-izéhez." A negatív válasz után megnyugodott, de később a filmes rákérdezett, vajon Fülöp nézi-e a sorozatot. „Ne legyen nevetséges" – mondta kimérten, hűvösen a herceg.

A valódi Fülöp és a fiktív Netflix

Anna brit királyi hercegnő II. Erzsébet brit királynő és Fülöp herceg egyetlen lánya, már ő is 70 éves (de a sorozat még csak a nyolcvanas években jár, ott a karakter logikusan csak feleannyi). 2020-vban azt nyilatkozta, hogy megnézett pár epizódot a sorozat elejéről, azokat érdekesnek találta, azonban nem követi a szériát. Igaz vagy nem, ki tudja? Mindenesetre cikket olvasott róla, ebben az őt alakító színésznő állítólag arról panaszkodott, hogy hosszú idő, mire a haját megcsinálják. „Arra gondoltam, mi tart nekik ennyi ideig? Nekem 10-15 perc volt" – jegyezte meg csípősen.

Vilmos határozottan nem követi

Vilmos, Cambridge hercege, Strathearn grófja és Carrickfergus bárója, Károly walesi herceg, brit trónörökös és Diána walesi hercegné idősebbik fiaként jelenleg az Egyesült Királyság trónöröklési rendjében a második helyet foglalja el. Vele a 3. és 4. évadban látott, II. Erzsébetet alakító Olivia Colman találkozott egy vacsorán, persze kíváncsi volt, hogy karakterének valódi fia mit szól a szériához.

Vilmos herceg és Kate Middleton Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Pascal Le Segretain

A herceg megelőzte, udvariasan megkérdezte tőle, hogy mivel foglalkozik épp – majd gyorsan észbekapott, és megjegyezte, hogy tudja is, min dolgozik a színésznő. „Nézi?" – kérdezte reménykedve Colman, de határozott „nem" volt a válasz. Ennek ellenére a színésznő kedves, kellemes embernek írta le a herceget. Valószínűleg mégis belenézett Vilmos a sorozatba, mert véleményt alkotott róla, legalábbis a Daily Mail szerint nem teszik neki, mert szerinte apját és anyját kihasználják, leegyszerűsített, hamis formában mutatják be, csak a bevételek, a pénz miatt.

II. Erzsébet az elejét látta

A királynő nem nyilatkozott ebben a témában, de érthető is az ő pozíciójában, hogy nem tévésorozatokat elemez. A királyi udvarból mostanában olyan hírek jutottak el a brit pletykalapokhoz, hogy általános véleménye a családnak, hogy hollywoodi büdzséből történő trollkodásról van szó.

II. Erzsébet fiatalon, a sorozatban és a valóságban

Nem volt ez mindig így, 2017-ben a Sunday Express arról írt, hogy II. Erzsébet megnézte a sorozat első 10 részét, legfőképp azért, mert Eduárd wessexi gróf, II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg negyedik gyermeke és harmadik fia, illetve az ő felesége, Zsófia, wessexi grófné a Crown rajongói voltak. A hírek szerint szombat esténként közös sorozatnézést tartottak a királynővel, akinek még tetszett is az első évad, de sok jelenetet túldramatizáltnak tartott. Mivel az első évadban II. Erzsébet még nagyon fiatal (nem egy számító, kissé merev uralkodó), még tetszhetett is neki a feldolgozás, pláne, ha fikciós sorozatként nézte, nem dokumentumfilmként.

A középkorú királynő Forrás: Origo

Úgy hírlik, a második évadot is megnézte, de akkor már igencsak megromlott a véleménye a készítőkről. Különösen az az epizód nem volt ínyére, amelyben Fülöp egy távoli, kemény, szigorú, bentlakásos fiúiskolába küldi a gyermek Károlyt, akinek nyomorúságos volt ott az élete (megalázták a társak, fizikailag gyenge volt, nem tudott jól teljesíteni). A sorozatban Fülöp érzéketlen elsőszülött fia szenvedésére – állítólag ez nem így történt a valóságban.

Sok lett a kínos történet

2019-re annyira romlott a helyzet, hogy a királynő titkára levélben azt írta, hogy a királyi család semmilyen formában nem vett részt a sorozatban, nem kérték a véleményüket, nem hagytak jóvá semmit, és csak történelmi események fikciós feldolgozásáról van szó, semmint a valóságról.

Az első évad első pár része még felfogható történelmi sorozatnak, de később egyre több lett a megcsalós, kínos, kellemetlen történet a sorozatban, olyan sztorik kerültek elő, amelyeket a nagyközönség nem ismert vagy már elfelejtett – sokan például innen tudták meg, hogy II. Erzsébet királynőnek két unokatestvére is elmegyógyintézetben végezte. Nem csoda, hogy 2020-ban már egyik családtag sem posztolgat a sorozatról rajongói írásokat a közösségi médiában.