Unja az amerikai sorozatokat? Nézzen európaiakat!

La Casa de Papel
Vágólapra másolva!
A tévés kínálat nagy részét még mindig az amerikai sorozatok adják itthon, egyre több igényes széria készül azonban Európában is. Érdekli egy posztapokaliptikus történet a dánoktól? Vagy inkább egy alternatív történelemóra a lengyelektől? Sorozatgyilkosság Németországban? Iskolai lövöldözés Svédországban? Bankrablás Spanyolországban? Ajánlunk tíz izgalmas sorozatot Európából.
Vágólapra másolva!

The Rain

Posztapokaliptikus történet az amúgy is komor északról, Dániát és Svédországot járja benne egy csapat tinédzser, hogy biztonságos helyet találjon. A középpontban egy dán testvérpár áll, akik öt évet töltöttek egy jól felszerelt bunkerben, miután a halálos vírust hordozó eső miatt nem mentek fel a felszínre – kifogytak azonban az élelemből, így kénytelenek útra kelni. Nemsokára már a második évad jön a sorozatból, addig is pótolja be az elsőt!

Briliáns barátnőm

Elena Ferrante világhírű, magyarul is olvasható regényéből készült az olasz sorozat, amelyben egy több évtizedes barátság történetét ismerhetjük meg, miután a barátnők egyike eltűnik. A történet Nápoly szegénynegyedében kezdődik az ötvenes években, az egyéni sorsok mellett természetesen azokról a társadalmi változásokról is képet kapunk, amelyek átalakítják a két lány szülővárosát, végső soron pedig egész Olaszországot.

Perfume

A Dark sikere után a Netflix felvett a kínálatába egy újabb német sorozatot, amely Patrick Süskind híres regényén, illetve az abból készült filmen, A parfüm: egy gyilkos történeté-n alapul. Az alapsztori ugyanaz – valaki nőket gyilkol a tökéletes parfüm előállítása érdekében –, azonban a 18. századi Párizs helyett a mai Németországban játszódik, a gyanú pedig egy ötfős társaságra terelődik, akik iskolásként odáig voltak Süskind könyvéért.

La casa de papel / Money Heist

Főleg Dél-Amerikában alakult ki komoly kultusza a spanyol sorozatnak, amely egy nagyszabású bankrablást mutat be. Nyolc Dalí-maszkos rabló egyenesen a spanyol királyi pénzverdét célozza meg, hogy végrehajtsa az ország történetének legnagyobb rablását, és kivigyen az épületből 2,4 milliárd eurót – csakhogy ehhez a bandának tizenegy napra el kell barikádoznia magát, miközben a túszokkal és a rendőrséggel is boldogulnia kell.

1983

Az első két részbe Agnieszka Holland is besegített, lengyel sorozatról van szó. A történet 2003-ban játszódik egy alternatív valóságban, amely egy 1983-as terrortámadás miatt tér el az ismerttől: Lengyelországban és a környező országokban még mindig kommunista diktatúra van, nem jött el a rendszerváltás, tart a hidegháború – miközben a központi karakterek egy földalatti csoport után nyomoznak.

Lapozzon, a fele még hátravan, a következő oldalon is ajánlunk még öt európai sorozatot!