Szereztem pár sebet, amelyek még most is fájnak

Luke Roberts Váltságdíj
Vágólapra másolva!
Április 4-én indult az AXN-en a Váltságdíj című sorozat, amelynek főszereplőjét, a Trónok harcá-ban és a Fekete vitorlák-ban is látott Luke Robertst e-mailben értük utol pár kérdéssel. A színész reméli, hogy hitelesen alakítja a túsztárgyalót, nem hiába beszélgetett sokat a figuráját ihlető szakemberrel, akitől azt is megtanulta, hogy a konfliktus jó is lehet. És hogy mit tenne, ha elrabolnák egy családtagját? Mindjárt kiderül.
Vágólapra másolva!

Hogyan jellemezné a karakterét három szóban?

Dinamikus, nem hagyatkozik az ösztöneire, és kerüli az erőszakot.

Milyen gyakran találkozott Laurent Combalbert-rel, akiről a karakterét mintázták?

Laurent-nal FaceTime-on beszélgettünk először, még mielőtt akár egy kockát is felvettünk volna a sorozatból. Aztán a Váltságdíj stábjával együtt többször felvettük vele a kapcsolatot, Franciaországban a forgatási helyszínen és azon kívül is jó párszor találkoztunk.

Mi volt róla az első benyomása?

Volt bennem egy nagy adag csodálat, de be kell valljam, egy kis nyugtalanság is, viszont Laurent az első pillanattól kezdve rendkívül barátságos volt, könnyű vele szót érteni. Persze ebben nincs semmi meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy ő egy tárgyalási szakértő, akinek gyorsan kell kiépítenie a bizalmat másokban. Annyira készséges volt, sok személyes és szakmai történetet megosztott velem, viszonylag rövid időn belül úgy éreztem, hogy készen állok a szerepre.

Remélem, hogy a sorozatban is meglesz a hitelesség,

miután a forgatókönyv fejlesztésébe is bevonták. Váratlanul kiderült, hogy a kardvívás is összeköt minket. Párszor kellett mostanában vívnom olyan produkciók miatt, mint a Trónok harca vagy a Fekete vitorlák, ő pedig meditációs gyakorlatként szokott kardozni. Mellesleg, amikor először találkoztam személyesen Laurent-nal, a hotel éttermében diszkréten a sarokba húzódva fedeztem fel a munkatársával, de szerintem volt vagy fél tucat menekülési terv a fejükben. Nagyon laza társaság, de mindig figyelnek a lehetséges veszélyekre is.

Luke Roberts a Váltságdíjban Forrás: Ransom Television Productions Inc., Wildcats Productions and TF1

Mi volt a legfontosabb tanács, amit tőle kapott?

Az egyik legfontosabb dolog, amit a túsztárgyalók észjárásáról megtanultam, az a paradox gondolat, hogy a konfliktus jó is lehet. Amikor két ember ellentétes elképzelésekkel találkozik, de megvan a lehetőségük, hogy létrehozzanak egy új, közös megoldást.

Végzett más kutatást is a témában azon kívül, hogy Laurent-nal beszélgetett?

A Laurent-nal való beszélgetések mellett elolvastam mindent, ami csak a kezembe akadt a túsztárgyalókról. Így is hálás vagyok azonban, hogy volt lehetőségem Laurent-nal konzultálni, főleg, hogy a könyveit nem fordították le angolra – az én franciatudásom pedig csak addig terjed, hogy egy üveg Cabernet Sauvignont kérjek magamnak.

El kellett sajátítania valamilyen új készséget a forgatás során?

Bár a karakterem, Eric egy erőszakmentes békéltető, akárcsak Laurent-nak,

neki is át kellett esnie a taktikai kiképzésen, hogy fizikailag is meg tudja védeni magát.

Vannak erről képsorok az egész sorozat során – nagy örömömre, mióta biztonsággal tudok bánni a lőfegyverekkel, és egy kicsit tudok aikidózni is. Az egyik kedvenc részem a színészetben, amikor olyasvalakivel találkozom, aki nagyon tehetséges a saját területén, és elárul neked egy csomó nehezen megszerzett fogást, amitől menőnek érezheted magad.

Eric és csapata a sorozatban Forrás: Ransom Television Productions Inc., Wildcats Productions and TF1

Szerzett valamilyen sérülést?

A Váltságdíj-nál az első évad alatt szerencsére nem szereztem semmilyen sérülést, azt leszámítva, hogy fájtak a térdeim a sok futástól. A Fekete vitorlák forgatásakor szereztem azonban pár sérülést, azok még mindig fájnak.

Mi volt a legnehezebb a szerepben?

A legnehezebb rész talán a rengeteg munkaóra volt. És talán a sorozat alkotójával, Frank Spotnitzcal tárgyalni arról, hogy más színű öltönyt adjon rám.

Melyik volt a kedvence Spotnitz korábbi munkái közül?

Az X-akták-on nőttem fel, azt kell mondjam, hogy az a kedvenc projektem Franktől – persze csak a Váltságdíj után! És mivel mindkét sorozat bizonyos fokig rejtélyeken alapul, úgy érzem, jó kezekben vagyok.

Váltságdíj Forrás: Ransom Television Productions Inc., Wildcats Productions and TF1

Színészként melyik áll önhöz közelebb: egy ősi, misztikus sztori, mint a Trónok harca, vagy egy modernkori történet, mint a Váltságdíj?

Szeretem az ősi, misztikus, áltörténelmi fantasykat, amelyekben volt szerencsém dolgozni az elmúlt években, de ugyanúgy szeretem a modern tech-thrillereket, már ha mondhatjuk ezt a Váltságdíj műfajának. Számomra a kulcs a változatosság. Frissen tart, ha elég szerencsés vagy ahhoz, hogy variálhasd a dolgokat.

Fizetne váltságdíjat, ha elrabolnák egy családtagját?

Megkérném Laurent-t, hogy tárgyaljon a nevemben, ha a körülmények úgy hoznák. Remélem, soha nem lesz rá szükség.

A Váltságdíj április 4-től látható az AXN-en, keddenként 22 órától lehet ott elcsípni.