Jé, ezek a sztárok gyerekszínészként kezdték!

Kat Dennings
Vágólapra másolva!
Az olyan sztárokról, mint Scarlett Johansson, Kristen Stewart vagy Anna Paquin, mind tudjuk, hogy egykor gyerekszínészek voltak, hiszen szinte a szemünk előtt nőttek fel. Vannak azonban sokan, akiknek a nevezetes gyerekkori szerepét vagy szerepeit csak jóval később követte a nagy áttörés, így szinte meg is feledkeztünk arról, hogy már korábban is láttuk őket. Íme, hét színész, akikről nem annyira köztudott, hogy már egészen zsenge koruk óta a pályán vannak.
Vágólapra másolva!

Neil Patrick Harris

A 43 éves sorozatsztár a legtöbbünknek akkor került fel a radarjára, amikor szerepet kapott a 2005-ben indult Így jártam anyátokkal című sitcomban, mint a profi csajozógép, Barney Stinson. Harris azonban korábban már több helyen is látható volt, tévészériákban és mozifilmekben egyaránt – fontos szerepe volt például Paul Verhoeven 1997-es Csillagközi invázió-jában.

Forrás: Dimitrios Kambouris / Getty Images North America / AFP

De a színpadi és musicalszínészként is tevékeny sztár ennél jóval korábban megvetette a lábát a film világában, hiszen a Clara szíve című 1988-as filmdrámában Whoopi Goldberg oldalán ő játszotta a másik főszerepet, méghozzá olyan parádésan, hogy már ezzel a színészi debütálását jelentő munkával,

mindössze 15 évesen ki is érdemelt egy Golden Globe-jelölést.

Egy évvel később Harris saját sorozatot is kapott: a négy évadot megért Doogie Howser, M.D.-nek (amelynek kissé meredek sztorijában egy tinédzserkorú belgyógyászt formált meg) itt nézhetjük meg az előzetesét.

Tyler Posey

A Teen Wolf – Farkasbőrben szépfiúja még csak 24 éves, de máris elég komoly múltja van a szórakoztatóiparban – csak eddig nem feltétlenül tudtunk róla. A misztikus-horrorisztikus tiniszéria előtt a vendégszereplések és apróbb megjelenések mellett Posey-nak három fontosabb sorozata is volt, a Lincoln Heights, a Testvérek és a Doki.

Forrás: Frazer Harrison / Getty Images North America / AFP

Első komolyabb mozifilmes szerepét pedig az ifjú titán 2002-ben, alig 11 évesen alakította, még Tyler Garcia Posey néven (édesanyja ugyanis mexikói): ez volt az Álmomban már láttalak című romantikus vígjáték, amelyben a Jennifer Lopez megformálta főhősnő kisfiát hozta. A film alant látható előzetesében is többször feltűnik, de itt egy hosszabb jelenetet is megnézhetünk vele.

Tyler Hoechlin

A Teen Wolf – Farkasbőrben másik sztárja, a 28 esztendős Tyler Hoechlin is gyerekként kezdte a pályát. Őt korábban a Hetedik mennyország 2003 és 2007 közötti epizódjaiban láthattuk, de már 2002-ben feltűnt egy fajsúlyos alkotásban, meglehetősen fontos szerepben.

Forrás: Vivien Killilea / Getty Images North America / AFP

Sam Mendes gengszterdrámájában, A kárhozat útjá-ban a 14-15 éves Hoechlin volt Tom Hanks figurájának idősebbik fia: az, akinek kulcsfontosságú szerep jut a cselekményben – és a nem túl tapasztalt, fiatal színész abszolút sikerrel nőtt fel a feladathoz (pedig Hanks mellett olyan színészóriással is volt közös jelenete, mint Paul Newman).

Érdekesség, hogy a filmben egy másik gyerekszínész, a Lemony Snicket – A balszerencse áradásá-ból és az Édesek és mostohák-ból ismert, tapasztaltabb Liam Aiken is feltűnik, mégis ő kapta a kisebb szerepet. A fentebb látható előzetesen kívül érdemes megnézni A kárhozat útja Tyler Hoechlinnel készült miniwerkfilmjét is, mivel az ifjú színész nagyon bájosan nyilatkozik.

Kat Dennings

A harmincéves Kat Denningset mostanában Az élet csajos oldala című sorozatban láthatjuk, de szerepelt korábban a Thor-filmekben, a Vészhelyzet-ben, A házinyuszi-ban és A 40 éves szűz-ben is.

Forrás: Kevork Djansezian / Getty Images North America / AFP

Élete első alakítását viszont még 2000-ben, a kultikus csajsorozat, a Szex és New York egyik epizódjában nyújtotta. A 14 éves Dennings a szexéhes PR-os, Samantha egyik ügyfelét, a mindössze 13 éves, szupergazdag (és szuperlekezelő) Jenny Briert játszotta – akiről később kiderült, hogy csak Samanthával szemben ellenséges, Carrie-t kifejezetten kedveli.

Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenixre akkor figyelt fel a világ, amikor a 2000-es Gladiátor mellékszerepéért Oscarra jelölték. Ekkor Phoenix már 26 éves volt, túl olyan fő- vagy fontosabb szerepeken, mint A bűn állomásai, a 8 milliméter, a Visszatérés a Paradicsomba és a Majd' megdöglik érte.

Forrás: Jason Kempin / Getty Images North America / AFP

Phoenix későn jött tündöklésének oka talán, hogy ki kellett törnie testvérei, elsősorban az 1993-ban tragikusan fiatalon meghalt River árnyékából, akikkel együtt kezdte a filmezést. Gyerekként forgatott filmjeit például igen beszédesen nem születéskor kapott, hanem

egy maga választotta keresztnévvel,

Leaf Phoenixként jegyzi – azt akarta ugyanis, hogy jobban hasonlítson a neve a természet egyes elemeiről elnevezett tesóiéra (River: folyó, Rain: eső, Summer: nyár – a Leaf jelentése: levél).

Leaf Phoenixként szerepelt 12 évesen az 1986-os SpaceCamp-ben is, olyan nála idősebb, de a fenti részletben megejtően fiatal kollégák oldalán, mint Kate Capshaw, Lea Thompson vagy Tate Donovan (Phoenix egyébként első igazi felnőttszerepében, az 1995-ös Majd' megdöglik érte című filmben tért vissza születési nevéhez). A fenti videóban 4 perc 15 másodpercnél látható tisztán a kis Phoenix, az utolsó egy percben pedig hosszabban is szerepel.

Evan Rachel Wood

A 28 éves Evan Rachel Wood számára a nagy áttörést a 2003-ban bemutatott kamaszdráma, a Tizenhárom hozta meg, pedig addigra a színésznő – olyan sorozataival, mint a Pszichozsaru és az 1999 és 2002 között futott Még egyszer és újra – már kifejezetten rutinosnak számított.

Forrás: Frazer Harrison / Getty Images North America / AFP

Wood azonban még ennél is korábban, már 1998-ban feltűnt a vásznon egy fősodorbeli produkcióban: a Sandra Bullock és Nicole Kidman főszereplésével forgatott Átkozott boszorkák-ban alakította Bullock egyik lányát, 11 évesen.

Az Átkozott boszorkákban Sandra Bullockkal Forrás: InterCom

Joshua Jackson

A ma már 38 éves Joshua Jackson neve örökre egybeforrt a Dawson és a haverok című sorozatban általa alakított Pacey-ével, így nehéz felidézni, hogy miben láthattuk előtte és utána (segítünk: legutóbb A rejtély-ben és a The Affair-ben szerepelt).

Forrás: Neilson Barnard / Getty Images North America / AFP

Pedig Jackson már igen zsenge korában meglehetős tehetségről tett tanúbizonyságot: 14 évesen, élete harmadik szerepében egy kedves családi sportfilm, a Kerge kacsák egyik főszerepét hozta. Ő volt az eleinte bénácska ifjúsági hokicsapat egyik legfontosabb tagja, Charlie, akit az is megkülönböztetett a többiektől, hogy az ő anyukájával jött össze az Emilio Estevez által megformált edző.

Az alábbi részletben ő az elején jobboldalt, leghátul látható magas fiú (aki nagyot sóhajt, amikor Estevez nem ránt pisztolyt), de ebben a válogatásban is feltűnik párszor.