Igazi zsenik ezek a sztárok

Sharon Stone, Elemi ösztön 2.
Vágólapra másolva!
Attól, hogy részben a külsejükkel keresik a kenyerüket, még lehetnek okosak. Sőt! Íme, több mint egy tucat színész, aki bármikor könnyűszerrel beállhatna tudósnak, vagy egyenesen zseninek, ha véget érne a karrierje. 
Vágólapra másolva!

Átlagos IQ-nak a 91 és 100 közötti hányadost tekinthetjük, az ennél magasabb már átlagon felüli. 130 fölötti IQ-val rendelkeznek a kutatók és tudósok, 140 fölött pedig már géniuszokról beszélünk.

Albert Einstein IQ-ját 160-ra becsülik, Galileo Galileiét 182-re. Habár elsőre talán nem gondolnánk, a sztárvilágban is kifejezetten gyakori a kiemelkedően magas intelligenciaszint – egyesek még Galileit is kenterbe verik. Sőt: ez már egy szűkített lista, amelyről lehúztuk a „mindössze” 130-131-es pontszámmal rendelkezőket. Íme, ismerjék meg Hollywood legokosabb színészeit!

Nicole Kidman: 132

A Moulin Rouge! sztárja valószínűleg már a génjeiben hordozza a kiemelkedő intelligenciát, hiszen olyan családból érkezett, ahol az anya ápolónő-oktató, az apa pedig biokémikus, klinikai pszichológus és író volt. Az okos szülők okos gyereke nem túl meglepő módon ösztöndíjjal végezte el az egyetemet/főiskolát (nem is egyet, hanem rögtön hármat, a melbourne-i Victorian College of the Artsot, illetve a sydney-i Phillip Street Theatre és az Australian Theatre for Young People iskoláit). Kidman a mai napig szívesen tanul bármi újat: 2014-es filmje, a Paddington kedvéért például megtanult kést dobálni.

Nicole Kidman a Genius című filmben Forrás: Desert Wolf Productions / Collection Christophel

Kate Beckinsale: 132

Első fontosabb szerepe, a Sok hűhó semmiért előtt az angol színésznő Oxfordban tanult, modern nyelv szakirányon. Ennek megfelelően (na meg vélhetően magas IQ-jának köszönhetően) Beckinsale állítólag folyékonyan beszél franciául, oroszul és németül – ami minden bizonnyal jól jön a szakmájában. A sztár harmadéves korában otthagyta az egyetemet a színészkedés miatt, de valószínűleg nem hiányzik annyira neki az a papír, ami nélkül ugyanannyira vág az esze.

Forrás: Matt Winkelmeyer / Getty Images North America / AFP

Arnold Schwarzenegger: 135

Az egykori testépítőről minden rosszindulatunkat félretéve sem gondolnánk, hogy kimagasló észbeli képességekkel rendelkezik. Színészként sem arról híres, hogy oldalak százait kellett volna bemagolnia szerepei kedvéért. Igaz ugyan, hogy hosszú évekig ő volt Kalifornia kormányzója, de akkor meg olyan mondatok jöttek ki a száján, mint például a következő kis gyöngyszem:

De ami tény, az tény: Schwarzenegger a maga 135-ös IQ-jával minden bizonnyal bármelyikünknél okosabb.

Forrás: Angela Weiss / AFP

Geena Davis: 140

A Thelma és Louise sztárja a legjobb ellenpélda arra a számos előítéletre, amely a modelleket sújtja – például, hogy buták lennének. Az egykori modell, későbbi színésznő a Bostoni Egyetemen szerzett diplomát, ma pedig a színészetet háttérbe szorítva sokkal szívesebben foglalkozik a női egyenjogúság témájával, méghozzá tudományos szinten. Olyannyira, hogy Geena Davis Institute on Gender in Media néven alapított is egy intézményt, amely kutatások alapján igyekszik kiegyenlíteni a nemek jelenlétének arányát, és csökkenteni a sztereotípiákat az általunk látott alkotásokban.

Forrás: Frederick M. Brown / Getty Images North America / AFP

Natalie Portman: 140

Natalie Portman gyereksztárként kezdte a pályát, de ennek ellenére vele nem történt meg az, ami sok más sorstársával, akit túl korán talált meg a siker. Vélhetően nem kis részben az eszének köszönheti, hogy az évek során sikerült józannak, megfontoltnak, felelősségteljesnek és kiegyensúlyozottnak maradnia. Portman a Harvardon diplomázott, és a hírek szerint legalább hat nyelven beszél.

Forrás: Cao Ji / Imagine China / AFP

Steve Martin: 142

Régi igazság, hogy nagyon nehéz megnevettetni az embereket, ezért a komikusoknak kell a legokosabbnak lenniük. Steve Martin pedig nemcsak eljátssza azokat a figurákat, amelyekkel már évtizedek óta mosolyt fakaszt, de sok esetben a forgatókönyveket is ő maga írja. A színész annak idején filozófiát tanult a UCLA-n (University of California, Los Angeles), most pedig már azt is tudjuk róla, hogy igazi lángelme.

Forrás: Mike Coppola / Getty Images North America / AFP

David Duchovny: 147

Az X-akták sztárja igazi férfiszépség, de emellett esze is van – nem is kevés. Duchovny 1982-ben diplomázott a Princetonon, angol irodalom szakon, majd a Yale-en folytatta tanulmányait. Itt már a doktoriját is elkezdte írni, Magic and Technology in Contemporary Poetry and Prose (Mágia és technológia a kortárs költészetben és prózában) címmel, de sajnos nem fejezte be. Bár könnyen lehet, hogy akkor gazdagabbak lennénk egy irodalomprofesszorral, de szegényebbek egy tökéletes Mulderrel, pláne Hank Moodyval.

Forrás: Valerie Macon / AFP

Nolan Gould: 150

Bizony, talán nem gondolnánk, de a Modern család Luke-ja alapvetően egy zseni. Nolan Gould már 13 évesen elvégezte a középiskolát (igen, jól olvastuk), ezenkívül tagja a Mensa klubnak is. Ez az a társaság, amelyhez csak a bizonyítottan legokosabbak csatlakozhatnak: a Mensa tagjainak az emberek 98 százalékánál magasabb az IQ-juk.

Forrás: John Sciulli / Getty Images North America / AFP

Sharon Stone: 153

Bátran kijelenthetjük, hogy az egykori modellnek, jelenlegi színésznőnek szinte már abnormálisan magas az IQ-ja. Pályája beindulása előtt Stone-nak ösztöndíjat ajánlottak fel az Edinboro University of Pennsylvaniára, amit el is fogadott, ám két évvel később mégis inkább a modellszakmát választotta. Mindent egybevetve, talán nem is döntött rosszul.

Forrás: Joe Scarnici / Getty Images North America / AFP

Aisha Tyler: 156

A Jóbarátokban Ross szerelmét, szintén egy paleontológust megformáló gyönyörű színésznő nemcsak a sorozatban volt okos, az életben is az – és ezzel még keveset mondtunk. Tyler környezetpolitikából szerzett diplomát (méghozzá kitüntetéssel) a Dartmouth-i Egyetemen, ám ezután szerencsénkre inkább úgy döntött, hogy megvalósítja színésznői álmait. De ha esetleg valami mégsem úgy alakul szakmai életében, ahogy szeretné, a valóságban is bármikor elmehetne tudósnak.

Forrás: Matt Winkelmeyer / Getty Images North America / AFP

Quentin Tarantino: 160

Hát ez az az eset, amikor egyáltalán nem vagyunk meglepve: a mindenki által zseninek kikiáltott mester, a számos remekmű mögött álló rendezői lángelme hivatalosan is egy géniusz. A sors fintora, hogy Tarantino sosem szerzett diplomát, sőt más iskolai bizonyítványt sem, hiszen 15 évesen otthagyta a gimnáziumot. Ehelyett saját magát képezte azzal, hogy egy videotékában vállalt állást, ahol naphosszat nézhette a filmeket.

– szokta mondogatni frappánsan a direktor.

Az Amerikai Filmakadéma idén érettségi nélkül is díszdoktorrá avatta Forrás: Frederick M. Brown / Getty Images North America / AFP

Lisa Kudrow: 160

Habár olyan intellektuális mélységekbe nem süllyedt, mint Joey, azért másik kedvenc jóbarátunkat, Phoebe-t sem épp az eszéért szerettük. Az őt megformáló színésznő azonban az életben a lehető legtávolabb áll ettől – olyannyira, hogy emiatt majdnem nem is lett színésznő. Kudrow a Vassar College-ban diplomázott, biológia szakon, és orvosi kutatással kezdett foglalkozni édesapja oldalán. Testvérei győzték meg róla (sőt bátyja egyik jó barátja, a komikus, Jon Lovitz is biztatta), hogy szüneteltesse egy kicsit kutatói karrierjét, és próbálja ki magát színészként.

Forrás: Valerie Macon / AFP

Ashton Kutcher: 160

A meglett férfiként is kissé kajla külsejű színésznek a látszat ellenére pengeéles az esze. Valószínűleg 160-as IQ-jának köszönheti nemcsak sokoldalúságát (a modellkedésen és színészkedésen kívül befektetéssel, sőt vendéglátással is foglalkozik), de azt is, hogy bátran vállal kockázatot. Kutcher befektetői portfóliójában olyan startup cégek részvényeit találjuk, mint a Skype, a Foursquare, az Airbnb vagy a Path. Hiszen nemcsak ahhoz kell okosnak lenni, hogy mi magunk hozzunk létre valamit, de ahhoz is, hogy jó előre felfedezzük az értéket abban, amit a világ még nem ismert el.

Forrás: Nicholas Hunt / Getty Images North America / AFP

Dolph Lundgren: 160

Schwarzeneggerhez hasonlóan a svéd akciósztár esetében is hatalmas szakadék tátong a színészi perszóna és a valós személy között. A Rocky IV Dragója a Washingtoni Állami Egyetemen szerzett vegyészmérnöki diplomát, majd 1983-ban ösztöndíjat kapott az MIT-re. Ő azonban nem élt a lehetőséggel – ehelyett inkább a bizarr külsejű modell-színésznő-énekesnő, Grace Jones testőre lett, akivel azonmód szerelmi viszonyba is bonyolódott. Néhány évvel később pedig jöttek az akciófilmek...

Forrás: Kevin Winter / Getty Images North America / AFP

Rowan Atkinson: 178

Az angol komikus egy szinte az imbecilitásig hülye karakter megformálásával vált híressé, de Rowan Atkinson a valóságban nagyon távol áll Mr. Beantől. A színész a New Castle-i Egyetemen diplomázott, elektromérnök szakon, ám tanulmányai közben elkezdett érdeklődni a színjátszás iránt, így végül abból csinált karriert. Ám előtte még, biztos, ami biztos, az elektromérnöki mesterképzést azért elvégezte az oxfordi The Queen's College-ban.

Forrás: Ding Zhenjie / Imagine China / AFP

James Woods: 184

A Shark – Törvényszéki ragadozó sztárját a Family Guyban nem festik le túl okosnak, de James Woodsnak van annyi esze, hogy ezen ne sértődjön meg, hiszen valójában még a zseni is enyhe jelző rá. 184-es eredményével ennek a listának egyértelmű nyertese, de vélhetően a világon sem élhet túl sok nála okosabb ember.

Forrás: Slaven Vlasic / Getty Images North America / AFP

A színész annak idején az amerikai oktatási rendszerben a diákokat vizsgáztató teszten a verbális részen maximális, 800 pontot ért el, a matematikai tudást mérőn pedig 779-et. Ezzel ösztöndíjat nyert az MIT-re, ám ő inkább – listánk sok más szereplőjéhez hasonlóan – otthagyta a sulit a szórakoztatóipar kedvéért. Újabb nyereség nekünk, újabb veszteség a tudománynak.