R. Kárpáti Péter saját sorozattal tér vissza a képernyőre

R. Kárpáti Péter, R. Kárpáti Rebeka
R. Kárpáti Péter, R. Kárpáti Rebeka
Vágólapra másolva!
R. Kárpáti Pétert évek óta foglalkoztatja, hogy mit éltek át azok, akiknek volt már halálközeli élményük – a témában eddig két könyve jelent meg, és képernyőn van az Élet az élet után című televíziós sorozata. Előadásokkal is járja az országot, de sem igazolni, sem tagadni nem akarja az elhangzottakat, csupán tényeket, új ismereteket tár a közönség elé – erről mesélt az Origónak.
Vágólapra másolva!

„Három éve dokumentumfilmet forgattam a halálközeli élményekről Magyarországon, miután egy baráti társaságban szóba jött a téma, és alaposabban utánanézve, kevés természettudományos magyarázatot találtam a szakirodalomban. Ezoterikus és spirituális szempontból gyakorta magyarázzák a jelenséget, de érdekelt, hogy a jelenségkörnek milyen objektív magyarázata lehet” – mesélte.

Halálközeli élményekről készített dokumentumfilmet Fotó: Bielik István - Origo

Beszélt neurobiológussal, pszichológusokkal, szívsebésszel, vallási szakértőkkel, és megkeresett több olyan átélőt, akinek volt ilyen élménye. „Rengeteg levelet kaptam, sok élményleírás érkezett. Érdekes, hogy mennyire egy irányba mutatnak a tapasztalatok, és hogy a beszámolókban szinte ugyanazok az élmények hangzanak el, nem csak itthon, bárhol a világon.”

A sok információból összeállt az első kötet, amelyet a második követett, és a harmadik is nyomdában van.

amikor a műtőben a beteg látja testének újraélesztési kísérletét egy külső szemszögből. Olyan információk birtokába kerülhet ilyenkor az átélő, amelyeket egyébként nem tudhatna: például utólag meg tudja mondani a műtőlámpa tetejére ragasztott leltári számot, vagy akár egy motorbalesetnél – később – pontosan fel tudja idézni, milyen rendszámú autó állt meg a helyszínen, holott akkor már a klinikai halál állapotában volt.”

Megnyílnak az emberek

Nem célja, hogy a könyvekkel és a televíziós sorozattal meggyőzzön másokat; csupán az összegyűjtött ismereteket és élménybeszámolókat igyekszik átadni. „Több mint 150 ismeretterjesztő előadást tartottam már országszerte, és azt tapasztalom, nagyon megnyílnak az emberek az előadás hatására. Olyanokat mesélnek el a családi archívumból, amelyekről egyébként nem szívesen beszélnének az utcán.

Tapasztalat, hogy aki részt vesz egy ilyen vetítésen és beszélgetésen, a saját, elképzelt halállal kapcsolatos félelmei árnyalódnak. Egy előadás után odajött hozzám egy idős, kilencven év körüli néni, és azt mondta, hogy ő már mindenkit eltemetett maga körül, a gyermekei és az unokái is meghaltak, tele van gyásszal, de azok után, amiket hallott és látott, mintha könnyebb lenne neki.”

Az élet az élet után kéthetente látható a Hatoscsatornán. Úgy gondolja, a műsor nem illene a kereskedelmi tévék kínálatába és struktúrájába, hisz zavaró lenne, ha egy átélő mesélését a halálközeli élményeiről megszakítaná egy mosóporreklám. „Több tévés ismerősöm mondta, hogy mellesleg nagyon hiányzik a magyar televíziós kínálatból ilyen típusú műsor. Bízom abban, hogy ezek a történetek eljutnak azokhoz, akiket érdekel, hogy mik azok a világban már egyébként meglévő ismeretek,a melyek egy olyan témáról szólnak, melyről nagyon keveset tudunk, és még kevesebbet merünk róla beszélni.”