A Virtuózok győztese először nem kellett a tévének

Kökény Tamás Virtuózok
Vágólapra másolva!
Kökény Tamás nagybőgőjátékával nyűgözte le a Virtuózok közönségét, megnyerve ezzel a tehetséggondozó műsor második évadját, 12 millió forintot és fellépési lehetőséget a New York-i Carnegie Hallban. Az Origónak elmesélte, hogy mire költi a pénzt, és hogy milyen probléma volt az általa a döntőre választott darabbal.
Vágólapra másolva!

A tizenhat éves Kökény Tamás a Virtuózok-ban megnyert 12 millió forintot teljes egészében hangszerekre és a zenei pályájára költi, ennél azonban jobban izgatja, hogy 2017-ben felléphet New Yorkban a Carnegie Hallban.

„Megmondom őszintén, nem a pénz motivált, a koncertlehetőség volt, ami nagyon felvillanyozott. Hogy a Carnegie Hallban felléphet egy tizenhét éves gyerek, az elég nagy dolog, készülök is rá, gyakorolok, amennyit tudok, hogy bizonyítani tudjak ott. Szeretném, ha Amerikában is azt mondanák az emberek a játékomra, hogy ez igen!” – mondta az Origónak.

Kökény Tamás a Virtuózok díjával Forrás: MTVA, fotó: Penziás Nikolett

Tizenkét hangszeren játszik, a műsorban nagybőgővel indult, miután az a fő hangszere. Ő választotta ki a döntőben játszott két darabot, egy Paganini-részlet mellett Astor Piazzollától az Oblivion-t, amelyet régóta ismert és szeretett.

Ezzel a művel azonban akadt egy kis probléma: „Az volt a helyzet, hogy nem volt zenekari kíséret Magyarországon, csak külföldön, nem érkezett volna be a kotta az adásig, vagy legalábbis a próbákig. Azt mondták, válasszak mást, de én úgy döntöttem, hogy nem választok mást, meghangszerelem inkább magamnak – ennyire el szerettem volna játszani a darabot.”

A Virtuózok fináléjában Forrás: MTVA, fotó: Penziás Nikolett

Tamás már a Virtuózok előző szériájában is indult, csak éppen a tévés szereplésig nem jutott el. Ezzel együtt követte az első évadot, jó véleménnyel van az ott feltűnt zenészekről: „Aki abban az évadban szerepelt, az mind tehetség, azt, hogy ki nyert, csak az döntötte el, hogy éppen a döntő fellépésen hogyan szerepelt. Mindegyik gyerekben van valami kiemelkedő, Boros Misi például egy született zseni, a rátermettsége, a művészi hozzáállása is azt bizonyítja, hogy erre született” – mondta.