Sztárok, akiknek egy pillanat alatt tönkrement a karrierjük

Katherine Heigl
Katherine Heigl
Vágólapra másolva!
Elég egy rossz beszólás is, hogy az ember karrierje végleg tönkremenjen, ez pedig fokozottan igaz a hírességekre, akik nagy nyilvánosság előtt osztják meg a gondolataikat. Az egyik első internetes sztár egy Hitlerrel szimpatizáló bejegyzéssel érte el, hogy ma már senki se emlékezzen rá, volt olyan stand-up komikus is, aki durván megsértette egyik fekete nézőjét, mást pedig azért nem foglalkoztatnak már szívesen, mert abba a kézbe harapott, amelyik etette.
Vágólapra másolva!

Nem egy hírességet láttunk már eltűnni a süllyesztőben, hiszen vannak olyan dolgok, amiket a társadalom nem bocsát meg – nehéz például olyan emberrel kibékülni, akinek a gépén több ezer pornográf képet találtak gyerekekről. Ez történt a Glee-ben Puckot játszó Mark Sallinggel, akinek jelenleg is húzódik a bírósági tárgyalása – a jövőre érkező Adi Shankar's Gods and Secrets-ből már kitették, és meglepő lenne, ha bárhol máshol kapna ajánlatot ezek után.

Mark Salling gépén rengeteg pedofil képet találtak Forrás: FOX

A szökés egykori sztárja, a Tweenert játszó Lane Garrison részegen karambolozott, és az egyik utasa meghalt, emiatt több mint három év börtönt kapott, de még kettőt sem ült le, jó magaviselet miatt hamarabb kiengedték. Láthattuk azóta is itt-ott, de már csak vendégszerepeket bíztak rá, például az NCIS-ben vagy a Gyilkos ügyek-ben.

Valószínűleg Bill Cosby sem kap már munkát Hollywoodban,

még ha meg is ússza a nemi erőszakért rá váró börtönt. Emlékezetes kirohanásai után Charlie Sheen sem lehet a tévések kedvence, de akár egyetlen beszólás miatt is megborulhat egy sztár karrierje, gondoljunk csak Mel Gibson zsidózására, ami után elég nehezen tudott felállni. Nem ő az egyetlen.

Néha elég egy beszólás

Ahhoz, hogy valakitől elforduljon a szakma és/vagy a közönség, néha tényleg elég egy rossz mondat is. Nyilvánvalóan a rasszista vagy homofób nyilatkozatokat tűri a legnehezebben a közvélemény, például Isaiah Washingtont is az után rúgták ki a Grace kliniká-ból, hogy „faggot”-nak, vagyis „buzi”-nak nevezte a kollégáját, T.R. Knightot.

Isaiah Washington csúnyát mondott, pakolhatott Forrás: AFP

Paula Deen tévés szakácsnak rasszista kommentjeire ment rá a karrierje, egy korábbi kollégája be is perelte ezek miatt. Amint az ügy kipattant, nemcsak a sorozatát adó Food Network és a könyveit kiadó Ballantine Books bontotta vele egyből a szerződést, de több, az arcához és termékeihez valamilyen módon köthető cég is, például a Walmart vagy a J.C. Penney.

A Seinfeld-ben is látott Michael Richards stand-up komikusi karrierjét az törte derékba, hogy

az egyik fellépésén pár rasszista poén után vitába keveredett egy fekete nézővel,

majd elhangzott a szájából a „nigger” szó is. Sokan már a vita közben otthagyták az előadást, Richards végül be sem fejezte – hogy ez szélesebb közegben elterjedt, az annak volt köszönhető, hogy az esetről készült videó egyből felkerült a netre.

Michael Richards stand-up komikusként szerepelt le Forrás: AFP/2016 Getty Images/Rich Polk

Az internet és a közösségi média terjedése nem minden sztárnak tett jót, visszafelé is elsülhet, hogy most már akár személyes kapcsolatot is tudnak ápolni a rajongóikkal. Csak egyszer kell, hogy kiírjon valami hülyeséget az ember, onnantól kezdve nem nagyon van visszaút.

Ha már a közösségi médiánál tartunk, emlékszik még valaki Tila Tequilára?

Ő volt talán az első internetes sztár, a MySpace legnépszerűbb arca,

aki ennek köszönhetően kapott egy saját társkereső műsort az MTV-n. Később az övé lett egy kisebb szerep a Férj és férj című filmben is, az éppen induló karrier azonban gellert kapott, Tequila ugyanis kitett a honlapjára egy bejegyzést, amelynek az volt a címe, hogy Why I Sympathize with Hitler, vagyis Miért szimpatizálok Hitlerrel. Ráadásként egy ilyen képet közölt magáról.

Tila Tequilának szimpatikus volt Hitler Forrás: AFP/2011 Getty Images/Cindy Ord

Nem szerencsés a saját fészkünkbe piszkítani

Kevesebbért is estek már ki sztárok a hollywoodi kosárból, például Katherine Heigl is sikeresebb lehetett volna, ha nem ad olyan sértő nyilatkozatokat: lehúzta a Felkoppintva című filmet, amelyben szerepelt, a Grace kliniká-ért pedig hiába jelölték Emmyre,

visszalépett, mert szerinte az nem lett volna érdemes a díjra, amit az írók a karakterével műveltek.

A színésznő kapott azért továbbra is szerepeket, de nem vált a romantikus vígjátékok új királynőjévé – mint azt a korábbi munkái alapján gondoltuk volna –, és 2014-es sorozata, Az elnök árnyékában is megbukott, egy évad után elkaszálta az NBC.

Katherine Heiglből sem lesz már a romantikus vígjátékok királynője Forrás: Frazer Harrison / Getty Images North America / AFP

Chevy Chase is a saját fészkébe piszkított, többször ócsárolta vígjátéksorozatát, a Balfékek-et, illetve úgy általánosságban az egész műfajt, hiszen azt is kijelentette, hogy ki nem állhatja a szitkomokat. A Balfékek-ből a negyedik évad közepén távozott, de azóta sem adott hozzá túl sokat a humor világához. Már a Saturday Night Live-ba se nagyon hívják, amióta összebalhézott Bill Murray-vel, hiába szerepelt ott rengeteget a hetvenes években.

A Két pasi – meg egy kicsi kicsije, Angus T. Jones még ennél is rosszabbul járt,

a kedvelt vígjátéksorozat óta csupán két szériában kapott egy-egy epizódra szóló szerepet,

és azok sem voltak a legismertebb darabok – az egyik Louis C.K. websorozata, a Horace & Pete, a másik a nickelodeonos Nicky, Ricky, Dicky és Dawn. Az ok, amiért Jonest nem foglalkoztatják szívesen, hogy „szenny”-nek nevezte a Két pasi – meg egy kicsi-t, és arra kérte a nézőket, hogy bojkottálják – miközben még szerepelt a szériában, és nem kevés pénzt vett fel epizódonként.