Ady Endre fia Brutus volt, a G-pont pedig a Föld közepén van

2014 CMT Music Awards - Arrivals GettyImageRank1 Topics VERTICAL USA Tennessee Nashville MUSIC Award Red Carpet Event Bridgestone Arena Arts Culture and Entertainment Attending Kellie Pickler CMT Music Awards Topix Bestof toppics
NASHVILLE, TN - JUNE 04: Kellie Pickler attends the 2014 CMT Music awards at the Bridgestone Arena on June 4, 2014 in Nashville, Tennessee. Michael Loccisano/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Itthon a „Tudja, hol szeret a cápa” vált afféle szállóigévé a Szerencsekerék egyik adása után, az Észbontók pedig kifejezetten arra épített, hogy kevéssé jó képességű játékosokat kérdezgetett általános műveltségi témákban. Külföldi vetélkedőkben is tűntek már fel szép számmal nem éppen éles elméjű versenyzők, van, aki szerint Európa egy ország, más pedig úgy vélte, a Stonehenge rendszeres balzsamozásra szorul. 
Vágólapra másolva!

A Viasat3 humoros vetélkedője, az Észbontók direkt arra épített, hogy kevéssé tájékozott – netán ügyesen színészkedő – játékosokat szerepeltetett, a csatorna más, akkori produkcióihoz képest szépen is nézték. Akadt a műsorban olyan, aki szerint a honfoglalás 1956-ban zajlott, más szerint Brutus Ady Endre fia volt, de

volt olyan is, aki simán megtette Grönlandot az Antarktisz fővárosának.

Ilyesféle baklövések más, komolyabb vetélkedőkben is előfordulnak, itthon talán a Szerencsekerék egyik játékosára emlékszünk a legtöbben, aki a „Szólás” kategóriában azt találta mondani a „Tudja, hol szorít a cipő” helyett, hogy „Tudja, hol szeret a cápa” – csoda, hogy akkor a műsorvezető és a közönség is kibírta nevetés nélkül:

Önkrumpli és dobókockapörög

Hasonló esetek persze a Szerencsekerék külföldi változataiban is előfordultak, egy amerikai hölgy például a „self-portrait”, vagyis önarckép helyett „self-potato”-t, „önkrumpli”-t mondott. Volt, aki azt hitte, hogy Velence Párizsban van, de ezzel együtt jókora összeget nyert, miután a kiírást megfejtette, játékon kívül mondott rossz választ a műsorvezető kérdésére.

Az amerikai Szerencsekerék, vagyis a Wheel of Fortune legrosszabb versenyzője címet az a srác kapta az internet népétől, aki

egy adáson belül három megfejtést is elrontott.

Először Akhilleusz (Achilles) nevét ejtette ki rosszul, majd két hiányzó betűnél választott rossz mássalhangzót.

Végül az „on-the-spot decision” (azonnali, helyben hozott döntés) helyett „on-the-spot dicespin”-t mondott, amivel valószínűleg a dobókocka pörgésére („dice” és „spin”) gondolt, ezt azonban egybe írva nem használják – illetve az emlékezetes játék óta mégis, hiszen a „seggfej” szinonimája lett az amerikai szlengben. Külön poén, hogy a Wheel of Fortune ezen adásában egyetemisták versenyeztek egymással, a fiú büszkén feszített az Indiana Egyetem mezében:

Legyen Ön is milliomos! – de ne így...

A világ talán legtöbb országába átvett vetélkedőben, a Who Wants to Be a Millionaire?-ben, vagyis a Legyen Ön is milliomos!-ban is találkozhattunk pár kevésbé esélyes versenyzővel. Volt olyan nő, akin már egy kis fejszámolás is kifogott: a napfelkelte és a napnyugta időpontja alapján kellett volna megmondania, hogy az adott napon mennyi volt a napsütötte órák száma, de 07.14 és 17.11 között szerinte csak kilenc óra és három perc telt el:

Egy férfi a spatulára tippelt, amikor egy félgömb alakú konyhai eszközt vártak tőle, egy srác pedig úgy gondolta, hogy a túlfeszültségvédővel a víz túlfolyásától védjük a házat. Nem meglepő, hogy mindketten pénz nélkül távoztak a műsorból, ahogyan az a nő is, aki szerint a felsorolt turistalátványosságok közül nem a Lenin-mauzóleum, hanem a Stonehenge fenntartásához van szükség balzsamozó folyadékra:

Nemcsak angol nyelvterületen születtek már egetverően ostoba válaszok, egy spanyol nő például azt nem tudta, hogy mi az a G-pont, az általános gravitáció középpontjának gondolta. A műsorvezető közben alig tudta visszafogni a nevetését, a nézők nemkülönben, a nő viszont végig nem értette a helyzetet – végül a közönség segítségét kérte, amely kilencvenhat százalékban helyes választ adott:

Egy időben az alábbi kép is terjedt az interneten, e szerint a nő az elefántot jelölte meg arra a kérdésre, hogy "Az alábbiak közül melyik a legnagyobb?", holott a válaszlehetőségek között ott volt a Hold is. Kiderült aztán, hogy ez esetben hoaxról, manipulált fényképről volt szó, valójában Fiona Wheelert ábrázolta, aki a brit Legyen Ön is milliomos!-ban ennél jóval nehezebb kérdésekre is válaszolni tudott, végül 32 ezer fontot nyert.

A fenti kép nem igazi Forrás: ITV/Anonymous

Nem okosabb, mint egy ötödikes

Az ilyen hamisítványok kiszűrése érdekében érdemesebb a műsorokról készült videókat figyelni, az Are You Smarter than a 5th Grader?, vagyis az Okosabb vagy, mint egy ötödikes?-ben is megfordult már pár játékos, aki nemigen felelhetett igennel a címben feltett kérdésre.

Az interneten a magyarokat is megnevettette annak idején a Kellie Pickler nevű énekesnő, akitől azt kérdezték, hogy melyik európai ország fővárosa Budapest – mire ő azt gondolta, beugratós kérdésről van szó, ő ugyanis úgy tudta addig, hogy Európa maga egy ország.

Kellie Picklernek a hangja jobb, mint a földrajztudása Forrás: AFP/2014 Getty Images/Michael Loccisano

A továbbiakban

bevallotta, hogy soha nem hallott még Budapestről, majd megkockáztatta, hogy ott valószínűleg franciául beszélnek

– de aztán azon is elbizonytalanodott, hogy Franciaország egy ország-e. Ez után kiderült, hogy Magyarországról sem hallott még, hiába is sütötte el a műsorvezető a Hungary-hungry poént, amitől frászt kap minden idegenbe szakadt magyar. Közben a játékos ötödikes segítője jókat derült, hiszen harmadikos földrajzanyagról volt szó:

Egy másik nőtől azt kérdezték meg az Okosabb vagy, mint egy ötödikes?-ben, hogy a Naprendszerünkben melyik bolygó kerüli meg a legkevesebb idő alatt a Napot. Valószínűleg nem mindenki tudná kapásból a választ – miszerint a Merkúr –, viszonylag kevesen tippeltek volna viszont a Holdra, miután az nem is bolygó. Persze nem lehet mindenki csillagász:

Az alábbi videón szereplő pasi öt helyett csupán négy darab h betűt számolt össze egy kifejezésben, miután azt gondolta, hogy az „eighth” szót „eigth”-nek kell írni – ami azért nem kis hiba, ha valakinek az anyanyelve az angol. Ráadásul a játékost úgy harangozták be, mint aki végre elviheti az egymillió dolláros fődíjat, hisz négyes átlaggal végzett a New York-i Egyetemen:

Nem ismerte fel a testvérét

Egy tévés vetélkedő játékosa persze anélkül is könnyen okozhat derültséget a stúdióban és a képernyők előtt, hogy konkrétan rossz választ adna. Ez történt például az Áll az alku, a Deal or No Deal alábbi adásában, ahol a bőröndöket tartó hostessek közé poénból beállították az aktuális játékos testvérét is. Sem ő, sem a segítők közt ácsorgó anyuka nem ismerte meg, annyira a táska sorszámára és a benne lévő esetleges pénzösszegre koncentrált: