Kit riogatnak a Budapest szívében felállított hatméteres nyaktilóval?

Hóhér a pesti forgatagban
Vágólapra másolva!
Senkit nem akarnak lenyakazni az Erzsébet téren felállított szerkezettel, csak egy hazai gyártású, tudományos műsor promóciójáról van szó, amelyben azt is megvizsgálják, belefulladhatott-e II. Lajos királyunk fél méter mély sárba.
Vágólapra másolva!

„Elnézést, én csak jegyet akarok venni, itt lehet?" – pislog félve egy huszonéves lány a budapesti Erzsébet téren, az Akvárium klub bejárata elő állított, jó öt-hat méter magas guillotine árnyékában. Egy turista már fotózza is, egy magyar nyugdíjasnak kinéző, hunyorgó bácsika pedig olyan ráérősen ácsorog mellette a novemberi napfényben, mintha a szerda déli, tradicionális nyakazásra jött volna.

Hóhér a pesti forgatagban Forrás: Origo

Pedig csak egy promóciós eszközről van szó, ezzel népszerűsíti a Spektrum tévé a Brutális történelem című, hazai gyártású sorozatát, amelyben megvizsgálják Dózsa tüzes halálának körülményeit, és egyebek közt azt is, fel tud-e tápászkodni valaki a combközépig tartó saras vízből, amennyiben negyven kiló páncél van rajta (és esetleg egy megvadult ló).

Az első részben válogatott kivégzéseket vizsgálnak meg

(ezen a téren az emberi elme sajnálatosan igen kreatív volt az évezredek során), a későbbi részekben jön a római kor, a középkor, majd egy adás, amelyben csak fegyvereket próbálnak ki, vagy gyártanak újra.

Így dolgozik egy guillotine

Miközben a sajtóeseményen megjelent betűvető médiamunkások és partnerek közelről megvizsgálták a páncélkesztyűket, az 1850-es évek egyik revolvertípusának rekonstruált darabját, Vályi István műsorvezető és Kathy Zsolt történelemtanár adomázott egy sort arról, mennyire szórakoztató volt a forgatás, amelyben persze volt veszély is, de senki nem hagyta ott a fogát. Elnézve az előzetest, tényleg lehetett pár remek móka, a lovagi tornát például jet skivel vettek fel, vízen, hogy ne okozzanak egymásnak az indokoltnál komolyabb sérülést a kopjákkal.

Őrök azért vigyáznak a szerkezetre Forrás: Origo

A csatornán emellett más újdonság is lesz, négy új résszel tér vissza a Brutális biológia című, szintén magyar gyártású műsor. Forgattak patológián, vizsgáltak közelről emberi tüdőt, boncoltak állatot, és megnéztük volna a műsorban szakértő Dr. Szerényi Gábor arcát, amikor rádöbbent, hogy kedvenc táskájában, amelyben uzsonnáját is szállítja, véletlenül kifolyt egy kis afrikai viperaméreg. Ugyanúgy kíváncsiak lennének annak a MÁV-ellenőrnek arckifejezésére, aki felfedezte, hogy a tanár egy másik táskájában pár darab – kísérlethez és forgatáshoz kellő – nyers marhalábszárcsont bűzlik.

Ennek a töknek ez a sors jutott

A Brutális történelem november 7-én, a Brutális biológia december 5-én rajtol. Alább láthat pár képet a sorozatból:

Egy nem hagyományos pecás Forrás: Spektrum
Mennyit bír ki egy harci szekér? Forrás: Spektrum
Ennek a disznónak már mindegy Forrás: Spektrum
A római kor fegyvereit is kipróbálták Forrás: Spektrum