Épp embert darabolt, amikor bekopogott a rendőr

Fargo
Vágólapra másolva!
A Fargo első évadja semmivel nem volt rosszabb, mint a film, a második menet eleje pedig tartja a magas szintet. Mégis lehet filmre alapozva igényes, művészileg értékes, és egyben szórakoztató sorozatot készíteni?
Vágólapra másolva!

Az amerikai FX csatorna sorozata a Fargo, a tévétársaság már bizonyított olyan szériákkal, mint a Justified, az Amerikai Horror Story, az Americans vagy korábbról a Kés/Alatt, Kemény zsaruk, a Dirt, a Ments meg! vagy a Kemény motorosok. Várható volt tehát, hogy a színvonal megfelelő lesz, csak az volt a kérdés, hogy a film ismerete nélkül élvezhető lesz-e a produktum, illetve sikerült-e áthozni az 1996-os alkotás eredeti, sajátos hangulatát – írtuk korábban. Később meg is nyugodtunk, az első évad remekül sikerült.

Forrás: FX

A klasszikussá lett filmekből készült sorozatoktól előre fél a néző a legtöbb esetben, hiszen mégis milyen lenne egy Vissza a jövőbe-széria a már Parkinson-kórral küzdő Michael J. Fox nélkül, vagy egy maffiás, Keresztapa-sorozat úgy, hogy nincs benne Marlon Brando, Al Pacino? A Fargót is sokra tartotta a kritika,

mégis sikerült megugrani a szintet,

az első évad kifejezetten izgalmas, fordulatos volt, parádés színészi teljesítményekkel (Billy Bob Thornton hol rémisztő, hol fenyegető benne, hasonlóan hiteles Martin Freeman, Allison Tolman pedig a rendőrnő volt benne, remek alakításokkal).

Forrás: FX

A második évad második része után sem kell búsulni, sóhajtozni, egyáltalán nem esett a színvonal. 1979-ben jártunk, a hófödte táj, a városka ugyanaz, csak a szereplők mások, persze a cselekmény mellett. Idő kell megismerni a figurákat, de a morbid dráma itt is jelen van, a rettentő haláleseteket követő szerencsétlenkedés ugyanúgy jellemző a második menetre, mint az elsőre: tipikusan az a helyzet, amikor egy szerencsétlen kisember belesodródik valami rosszba, próbálja kimenteni magát, de csak egyre lejjebb süllyed, és egy idő után már nincs is visszaút.

Forrás: FX

Itt kisvárosi, családi bűnszövetkezettel találkozunk, ahol utódlási problémák adódnak, mert a klán feje stroke következtében hatalmát veszti. Egy addig békés, meghitt országúti bárban vérengzés történik, de az önkontrollt vesztő gyilkos is pórul jár, még jobban is, mint a brutális vérfürdőbe belesodródó párocska.

A 2. évad második részének vége pedig durva,

de egyben parádés: a henteslegény komótosan darabolja a lefagyasztott hullát, majd egykedvűen pakolja be a darálóba a kezet, lábat, amikor erőteljesen kopogtat a haverja, aki történetesen rendőr, és épp a húspéppé lett gyilkost keresi. 35 év időutazás, morbid képsorok, fagyos feszültség. A többit nem is mondjuk el, nézni kell, és kész.

Forrás: FX
Forrás: FX
Forrás: FX
Forrás: FX
Forrás: FX
Forrás: FX