Sorozatban is remek a Fargo

Fargo
Vágólapra másolva!
Január 28-án este 10-kor indul itthon a két Golden Globe-ot nyert Fargo című sorozat az AMC-n. Némi spoilerveszély tudatában olvasson tovább.
Vágólapra másolva!

Az amerikai FX csatorna sorozata a Fargo, a tévétársaság pedig már bizonyított olyan szériákkal, mint a Justified, az Amerikai Horror Story, az Americans, vagy korábbról a Kés/Alatt, Kemény zsaruk, a Dirt, a Ments meg! vagy a Kemény motorosok. Várható volt tehát, hogy a színvonal megfelelő lesz, csak az volt a kérdés, hogy a film ismerete nélkül élvezhető lesz-e a produktum, illetve sikerült-e áthozni az 1996-os alkotás eredeti, sajátos hangulatát.

Fargo

Számos párhuzam figyelhető meg a film és a pilot között, kezdve azzal, hogy téli tájakon, hideg időben, kisvárosban játszódik mindkettő, sőt, autós jelenettel nyitunk. Rendőri igazoltatás is van mindkettőben, ugyanúgy: hátulról, sötétben, villogóval közelít a rendőrautó a rosszban sántikáló célszemélyhez, matat, piszmog egy ideig a hatóság embere, és csak utána ballag oda zseblámpával a delikvenshez.

A főszereplők közt is akadnak hasonló karakterek, lúzer, teszetosza férfiak, csak amíg a filmben az illető a felesége elrablására ad utasítást (amit később kétségbeesve megpróbál visszavonni), a sorozatban csak sodródik, a véletlen hozza össze egy szerfelett különös férfival, akinek a kórházi váróban elpanaszolja nyomorúságos életét.

Pár halottra készüljünk fel

Mikor elmotyogja friss bánatát, és kiböki az őt semmibe vevő, lekezelő férfi nevét, nem sejti, hogy ellensége hamarosan halott lesz, annak két gyerekét is összeuszítja fondorlatosan az ismeretlen alak. Az események gyors sodrása komoly jellemfejlődést is okoz nála, ami újabb halálesetekhez vezet még az első epizódban, de erről nem írnánk többet, a műélvezet végett.

Billy Bob Thornton hol rémisztő, hol fenyegető benne, semmiképp nem ücsörögnénk vele hosszabban egy külvárosi padon. Hasonlóan hiteles Martin Freeman, remekül hozza a szerencsétlen kisembert, akinek öccse százszor sikeresebb munkájában, akit felesége is megaláz naponta többször, mert egy rohadt mosógép csavarjait sem képes rendesen meghúzni. Allison Tolman a rendőrnő, őt még nem láttuk sehol (legfeljebb a Szökés egy kisebb szerepében), ő is ügyes a szerepben, azaz a kiváló színészi játék, és a jellegzetes hangulat viszi előre a szériát.