Nem tűnt veszélyesnek a Pumuklit frontba toló RTL Klub

Vágó is átigazolt
Vágólapra másolva!
Az 1997-es év majdnem olyan fontos volt a magyar televíziózásban, mint az 1957-es, amikor a rendszeres sugárzás megindult. Az akkor 40. születésnapját ünneplő MTV két nagy kereskedelmi tévét kapott ajándékba ellenfélként: a korabeli tévéújság segítségével mutatjuk be a médiatörténeti napokat.
Vágólapra másolva!

1997-ben volt már HBO, Spektrum, Szív TV, TV3, MSat, Budapest TV, ATV a három állami – MTV1, MTV2, Duna – mellett, de a nagy kereskedelmi tévék, amelyek egy-két év alatt aztán vígan elszipkázták a közmédia nézőinek kétharmadát, csak ősszel indultak. Fellapoztuk azon év tévéújságjait, hogy azok alapján rekonstruáljuk a hazai médiatörténet egy izgalmas időszakát.

Abban az évben még értelemszerűen verhetetlen volt az MTV, már csak a lefedettség okán is, de nem mellesleg olyan műsorok mentek rajta, mint a Friderikusz Show, a Lehetetlen? Vámos Miklóssal, a Desszert Kepes Andrással, az Apropó vagy a Frei-dosszié.

Márciusban még minden rendben volt, 4,4 millióan követték a Szomszédokat,

közel ennyien a Dallast és a Vészhelyzetet. Az elmúlt években csak az X-Faktor volt képes 2 millió tévézőt lekötni, ennek fényében is érdekes, hogy Fridinek a 4 millió néző csak a 4. helyet jelentette 1997 tavaszán.

Forrás: Színes RTV

Később elindult a Z+, amely idővel – és új tulajjal – már VIVA lett, de a zenetévé nem is a klipjei miatt került ebbe a cikkbe, hanem a műsorvezetői okán, ugyanis sokan csináltak jelentős médiakarriert a Z3 parányi stúdióiból indulva: Nyúl Zsuzsa, azaz Zsu, Sebestyén Balázs, Lilu, Rákay Philip. Nagy Sándor Alex néven volt képernyőn, de vezetett műsort ott vagy utódján Istenes Bence, Kisó, Steiner Kristóf vagy Ada is. Ez a szép kép magáért beszél.

Forrás: Színes RTV

A tévéújságban egészen minimális jeleit lehetett csak látni annak, hogy ősztől nagy változások lesznek – vagy az MTV volt olyan piaci erőpozícióban, hogy nem fért mellé más tévé reklámja, vagy egyáltalán nem promotálta magát indulás előtt a TV2 és az RTL Klub. Megjelent egy hirdetés, ahol az RTL munkatársakat keresett, és volt egy cikk arról, hogy megújul a médiakínálat, ahol a két új csatorna definiálta magát, merre tart, mit akar. Ezen kívül szinte semmi, csak egy Csonka Pici, aki akkor még nem az RTL arca volt, de már bőszen nosztalgiázott.

Pici már 18 éve is a nosztalgiavonaton ült Forrás: Színes RTV

Az 1996-os médiatörvény alapján kiírt pályázat mérföldkő volt a magyar televíziózás történetében. A TV3-at működtető társaság nem nyert koncessziót, sugárzási jogot, a sztoriról itt olvashat többet. A csatorna még jó darabig népszerű volt olyan sorozatokkal, mint a Hegylakó, a Melrose Place, a Sherlock Holmes vagy a Quinn doktornő, de itt ment elsőre az Egy rém rendes család is, a magyarok egyik nagy kedvence.

Az 1997-es tévéújságokban a TV3 sokkal intenzívebben nyomult, mint a két újonc,

egész oldalas Kim Basinger-fotók, hatalmas, Bruce Willisszel készült reklámoldalak hirdették a TV3-at – azért megnéznénk, volt-e szerződésük akkor a nagy hollywoodi sztárokkal. A TV3 végül megszűnt, és érdekesség, hogy a Viasat3 szeretett volna ezen a néven működni, de nem tudta megszerezni a névhez való jogot.

Egy kisebb cikk a TV3-ról Forrás: Színes RTV

A TV2 végül 1997. október 4-én rajtolt, korábban és összeszedettebben, mint az RTL Klub. Előbb egy beharangozó cikk jelent meg róla, majd utána mutatjuk az első napi műsort is. Érdekes, hogy heteken át szinte semmiféle promóciós tevékenység nem zajlott a műsorújságban: novemberig kellett várni, hogy a két új nagy tévé közül az egyik legalább egész oldalon népszerűsítse magát.

Egy interjú a rajt előtt Forrás: Színes RTV
A TV2 első napja Forrás: Színes RTV
Vágó is átigazolt Forrás: Színes RTV

Magyarországon manapság jellemzően hazai színészek, tévések, filmesek, celebek vannak a tévéújságokban, és az interneten is többen kattintanak egy Kulka-, Alföldi-, Stohl- vagy Liptai-cikkre, mint egy A-listás hollywoodi sztárról szóló anyagra.

Furcsa látni 2015-ben, hogy 1997-ben minden címlapra még neves amerikai színész, világsztár került

– csak később vált jellemzővé, hogy a nagy kertévék pénzt adtak azért, hogy címlapra az ő magyar hírességük kerüljön, persze egy interjú mellé.

De így el is érkeztünk október 7-hez, az RTL Klub indulásához. A csatornának ugyan volt pár hónapja felkészülni a rajtra, de erős hiányosságok voltak a struktúrában: Árpa Attila könyve elég szépen leírja az első hetek-hónapok kapkodását. Nézzünk is egy beharangozó cikket október elejéről, illetve az első nap kínálatát - amúgy a hivatalos műsor csak október végén indult.

1997, az első komolyabb írás az RTL-ről Forrás: Színes RTV
Az első nap az RTL-nél Forrás: Színes RTV

A kezdeti toporgás és a pumuklis nyitás után nem sokan fogadtak volna arra, hogy az RTL Klub pár év után átveszi a vezetést a TV2-től, és azt át sem engedi egy évtizeden át. A két nagy kertévé amúgy meglepően gyorsan elszippantotta a tehetetlenül figyelő, megújulni képtelen MTV nézőinek zömét – de ez már más téma, ezt külön cikkben elemezzük.