Tíz sokkoló sorozathalál

A szökés
Vágólapra másolva!
A Family Guy tizenkettedik évadjában meghalt az egyik főszereplő: az eset miatt rengeteg tiltakozó levél érkezett az alkotókhoz és a Fox csatornához, sőt a feltámasztására vonatkozó petíciót is aláírták már úgy 125 ezren. Természetesen nem ez volt az első sorozatkarakter, akinek váratlan halála megrendítette a közönséget.
Vágólapra másolva!

125 ezren írták már alá a petíciót, legalább ennyi rajongó követeli vissza Seth MacFarlane-től és a Fox tévécsatornától, hogy Brian Griffint hozzák vissza a Family Guy-ba. Mint korában megírtuk, a karaktert előbbi, a sorozat kreátora nyírta ki (amúgy ő adta szinkronhangját is), és ennek leginkább nézettségi okai voltak, ugyanis a mostani évad lényegesen gyengébben teljesít, mint a tavalyi. Egy ilyen sokkoló halállal fel lehet rázni egy-egy sorozatot, születik róla pár ezer cikk világszerte, és nő az esélye annak, hogy olyanok is bekapcsolódjanak a sztoriba, akik korábban nem is hallottak a szériáról.

A 125 ezres szám a Change.org-on is jelentős. Hogy tudjuk mihez hasonlítani: az itthon is vetített Kyle XY című sorozat feltámasztását kétezren támogatták, az MTV Real World-jének azonnali megszüntetését 5300-an követelték, a Camelot mellett pedig ezernél is kevesebben ragadtak kardot.

A főbb karakterek likvidálásának ugyanakkor számos oka van a tévéiparban, a hanyatló nézettségi számokra való reakció csak egyik. Van olyan, hogy szimplán dramaturgiai okai vannak egy elfáradt vagy már nem kellő figura távozásának, és mivel a halál megrázóbb, mint bármi más, sokszor ezt választják az írók ahelyett, hogy elküldenék több évre külföldi ösztöndíjjal. Olyan eset is volt, hogy bérvita következtében kellett megválni valakitől, de a legismertebb Charlie Sheen esete, akinek karakterét a Két pasi-ban metró alá lökték, hogy ott pusztuljon el – mivel megformálója kezelhetetlenné vált a stúdió számára. Nézzünk pár drámai sorozathalált a tévéből!

Bobby Ewing - Dallas

A legjellemzőbb ilyen eset talán Bobby Ewingé, akit a Dallas hetedik évadjának végén ütött el egy autó (akárcsak Briant), és bele is halt a sérüléseibe. A sorozat ezzel a legkedveltebb szereplőjét vesztette el, a következő szezonra jócskán csökkent is a nézettség, a csatornához pedig számos levél érkezett, amely Bobby visszatérését követelte. Patrick Duffyt végül is Larry Hagman beszélte rá, hogy vállaljon újra munkát a Dallas-ban, a forgatókönyvírók pedig az egész nyolcadik évadot Pamela álmaként állították be.

Mike Delfino - Született feleségek

A Született feleségek utolsó évadjában vesztette életét Susan férje, Mike Delfino, ami bizonyára sok nőt ríkatott meg a képernyők előtt. A kemény, családjáért és barátaiért mindenre kész férfi legalább jelleméhez illő halált kapott a forgatókönyvíróktól: megvédte Reneét egy agresszív uzsorástól, de a férfi bosszút állt, egy kocsiból lelőtte Mike-ot annak háza előtt. A férfi előtte épp bevallotta Susannek, hogy mennyire szereti, így a tévéző hölgyek valószínűleg kétszer annyi zsebkendőt fogyasztottak, mint egyébként tették volna.

ABC

Eddard Stark - Trónok harca

A Sean Bean által alakított Ned Starkot az első évad utolsó előtti epizódjában egyszerűen lefejezték, ám a nézők valószínűleg a pallos lesújtásáig várták, hogy történjen valami, amitől a férfi megmenekül - persze, akik a sorozat alapjául szolgáló könyvet is olvasták, pontosan tudták, hogy ez a halálnem lett megírva neki. A nézők azonban így is felháborodtak, a közösségi oldalakon keresztül rengetegen tudatták a szériát adó HBO-val, hogy Eddard halála után nem fogják nézni a Trónok harcá-t.

George O'Malley - Grace klinika

Csúnya halál jutott a Grace klinika szimpatikus orvosjelöltjének, George O'Malleynek is, aki egy nőt rántott el egy busz elől, így a jármű végül őt ütötte el. A csavar a történetben ott volt, hogy a felismerhetetlenségig megsérült és kommunikálni képtelen férfit John Doe-ként, vagyis azonosítatlan betegként kezelték egy ideig a klinikán, mígnem egyik kolléganője, Meredith valahogy rájött, hogy George-ról van szó - a férfit azonban ekkor már hiába próbálták megmenteni.

Michael Scofield - A szökés

Amerikai sorozatok esetében kevéssé szokványos húzással éltek A szökés készítői is, miután a negyedik évad végi fináléra éppen a pozitív hőst, Michael Scofieldet nyírták ki. Igaz, karakteréhez és a történet logikájához passzolt ez a haláleset, hisz ahogyan a srác az elején börtönbe vonult a bátyja miatt, úgy a végén is feláldozta magát, csak épp már a szerelméért, Saráért. Valószínűleg amúgy sem volt már sok ideje hátra, nem sokkal előtte tudta meg, hogy agytumorja van, de a halála akkor is megrázó volt.

A szökés Forrás: FOX

Lucy Knight - Vészhelyzet

A kedves medika, Lucy Knight értelmetlen és erőszakos halála sokakat megrendíthetett a Vészhelyzet hatodik évadjában: Valentin-napon végzett vele egy skizofrén beteg, aki a tortavágáshoz használt késsel szúrta meg többször a rezidenst - majd Carter doktort is, aki azonban túlélte a támadást. A Vészhelyzet-ben a tizenöt évad alatt több haláleset is sokkolhatta a rajongókat, bár egyikre-másikra - például dr. Greene agytumor okozta halálára - előre lehetett számítani.

Warrick Brown - Helyszínelők

Hasonlóképp veszélyes munkája közben hunyt el a helyszínelő csapat audiovizuális elemzője, Warrick Brown. Még a nyolcadik évad végén keveredett komolyabb konfliktusba egy bűnözővel, aki aztán rálőtt - a nézők azonban csak a kilencedik szezon első epizódjából értesülhettek róla, hogy Warrick meg is halt. Halála aztán újabb megoldandó esetet szolgáltatott az életben maradt kollégáknak, egykori főnöke, Gil Grissom a labor összes dolgozóját ráállította az ügyre.

Caitlin Todd - NCIS

Az NCIS kezdeti négyesének egyikével, a Kate-nek hívott Caitlin Todd-dal a második évad végén végzett egy mesterlövész. Az ügynöknő egy Gibbsnek szánt golyót fogott fel, amit túl is élt, mivel golyóálló mellényt viselt. Amikor a lövés után felállt, még viccelődött egy sort a főnökével - a nézők pedig fellélegezhettek -, közvetlenül ez után viszont a fejébe kapott egy golyót, amit már nem élt túl.

CBS

Teri Bauer - 24

A főszereplő, Jack Bauer felesége, Teri már az első évad végén meghalt, és már korábban is elrabolták és megerőszakolták. Végül úgy tűnt, biztos helyre került, a CTU bázisára szállították, ott azonban konfliktusba keveredett Ninával, akiről aztán kiderült, hogy áruló, és foglyul is ejtette Terit. A nézők nem láthatták, mi történt a nővel, annak hasba lőtt holttestével Jackkel együtt szembesültek, aki össze is roppant a látottaktól.

Magdi anyus - Barátok közt

A Barátok közt rajongói 2009-ben nézhettek nagyot, amikor a Mátyás király tér házmesternéje, Magdi anyus lezuhant a lépcsőn, majd belehalt sérüléseibe - más kérdés, hogy szellem formájában később többször is visszatért szeretteihez. Magdi néni eltüntetésének eredeti oka egyébként az volt, hogy az őt alakító Fodor Zsóka - közel a hetvenhez - szeretett volna új életet kezdeni.

UPDATE: természetesen Dr. Romano halála sem hagyható ki egy ilyen listáról, mint kommentelőink jelezték, a szomorú jelenet itt megtekinthető.