Martinovics Dorina: Farmeres, tornacipős lány vagyok

martinovics dorina
Vágólapra másolva!
Az HBO magyar gyártású sorozatának, a Társas játék főszereplője nagyon várta már a folytatást, karaktere színesebb lesz, és sokkal több minden történik vele. Hobbiszinten járt kaszkadőriskolába, de tériszonya miatt már nem ugrál magasról. A Nemzetiben nagyon nehezen élte meg a váltás körüli hisztériát, de ő marad, várhatóan négy előadásban játszik.
Vágólapra másolva!

Az első napoktól a produkcióval vagy?

Amikor én képbe kerültem, már jó ideje mentek a castingok. Simon Kornél már fix szereplő volt, mellé kerestek egy lányt. Úgy tudom, hogy Herendi Gábor látott rólam egy fotósorozatot, és így jutottam eszébe - amúgy korábban már dolgoztam vele, a Valami Ameriká-ban volt egy kisebb munkám (itt látható), meg egy reklámfilmben is szerepeltem, amit ő rendezett. Szóval, Gábor kérte, hogy engem is hívjanak be a válogatásra. Utána pár hét múlva már forgattunk.

Mit reklámoztál?

Mobiltelefont. Nem ma volt, tizennyolc éves voltam akkor. Esőben szaladgáltunk egy szőke fiúval, illetve egy kapualjban csókolóztunk, szerettük azt a reklámot. (Itt megnézhető - a szerk.)

Ennél rosszabb is lehetett volna. A Társas játék második évadja mennyire volt biztos?

Nagyon vártuk, és amikor tavaly nem jött össze, féltünk egy kicsit, hogy lesz-e folytatás. A Terápiá-t forgatta akkor az HBO.

Martinovics Dorina Forrás: HBO

Szerinted főszereplő voltál, vagy csak egy a tíz fő karakterből?

Sok főszereplő van ebben a sorozatban, több egyenrangú szálon futnak párhuzamosan az események, és persze néha a szálak összeérnek. Nincs rajtam nagyobb felelősség, mint bármelyik más szereplőn. Két éve nyugodtan mentem neki az első évadnak, és jó hangulatban, oldottan ment minden, öröm volt a forgatás. Most az első napra olyan volt visszajönni, mintha nem tartottunk volna szünetet. A csapat nagy része nem változott, bizalommal és jókedvűen dolgozunk.

Van ehhez a helyhez köthető emléked?

Volt egy olyan jelenetünk itt, amiben Dáviddal (Simon Kornél) veszekszünk az irodában, én megsértődöm, és kirohanok az ajtón, a lépcső előtt elbotlom a biciklijében, elvesztem az egyensúlyomat, de Dávid elkapja a kezemet, és visszahúz. A próba során mindig sikerült csak kicsit elbotlani, Kornél mindig el is kapott, de amikor ránk állt mind a két kamera, és élesben forgattunk, akkor elnyúlt egymás mellett a kezünk, és én látványosan végiggurultam a lépcsőn Semmi bajom nem lett, és miután a stáb is megnyugodott, hogy szerencsésen megúsztam, visszanéztük két kameraállásból az utólag már vicces jelenetet.

Társas játék Forrás: HBO

Volt, hogy kaszkadőr vette át a szerepet?

Imádok esni-kelni: az első évadban volt egy erdőben biciklizős jelenet is, jó nagy eséssel a végén, amit végül kihúztak. Sok győzködés után végül Herendi Gábor megengedte, hogy én csináljam kaszkadőr nélkül. Nagyon élveztem. A Színművészeti előtt pár évig hobbiszinten jártam kaszkadőriskolába, és elég intenzív volt a mozgásképzés az egyetemen is, úgyhogy esni nagyon megtanultam. Természetesen a veszélyesebb jeleneteket nálunk sokkal ügyesebb kaszkadőrök csinálják, és bár mindig azt gondolom, hogy én szeretném, és menne, utólag, amikor látom, hogy a Lénának öltöztetett kaszkadőrlány milyen elképesztő nagyot és ügyeset esett, örülök, hogy nem én voltam.

Szereted a veszélyes dolgokat?

Azt hiszem igen, bár tériszonyom van. Gyerekkoromban egy ideig műugrottam, de hamar kiderült, hogy míg három méterről szépeket ugrok, addig öt méterről már vízbe kell dobni.

Akkor nem élsz veszélyes életet.

Nem, semmiképp. Annak azért örülök, ha olyasmit csinálhatok egy forgatáson, amit a hétköznapi életben nem.

Társas játék Forrás: HBO

Mekkora ismertséget hozott neked a sorozat?

Inkább tapasztalatot, sok élményt és barátokat köszönhetek ennek a sorozatnak, mint ismertséget. Nem jellemző, hogy az utcán felismerjenek. Én az életben egy farmernadrágos, tornacipős lány vagyok, itt pedig sokkal elegánsabb a karakterem. Magas sarkú cipőben itt tanultam meg járni két évvel ezelőtt, az első napokban gondot is okozott, hogy simán menjen.

Akkor már megvolt a babád?

Igen, nemsokára hatéves lesz.

Látta a sorozatot vagy egyes részeit?

Csak a werkfilmet. Kicsi még hozzá, majd pár év múlva pótoljuk.

Változik a figurád?

Nem igazán, talán egy kicsit színesedik a karakter. Mozgalmasabb lett a forgatókönyv, több minden történik velem, velünk, így több a feladat. Végigolvastad a forgatókönyvet, bár az idén nem tudtam úgy felkészülni a forgatásra, mint két éve. Rengeteget dolgozunk a Nemzetiben.

Mi újság ott? Van még feszültség?

Dolgozunk, próbálunk a jelenre összpontosítani, június 22-éig tart az évad. Én maradok a Nemzetiben, úgy tudom, négy előadást próbálok a jövő évadban.

Hogy éltétek meg a Nemzeti körüli hisztériát?

Nagyon rosszul.

Alföldivel jó maradt a viszony?

Persze, én nagyon jól éreztem magam itt az elmúlt években, hálás vagyok azért, hogy részese lehettem ennek. Nagyon fog hiányozni.

A Kerényi-féle buzizás után Kulka közölte, hogy nem szerepel az új Nemzetiben. Mit gondolsz erről?

Tökéletesen megértem.

Társas játék forgatás Forrás: HBO

Visszatérve a sorozatra: jobbak a kinti forgatások, mint stúdióban dolgozni?

Sem az első évadban, sem az idén nem dolgoztunk stúdióban. Minden felvétel valós helyszínen forgott, rendes lakásban, kórházban, irodában. Amúgy szeretek külső helyszínen forgatni, főleg így nyáron. A hideget nehezen viselem, iszonyú fázós vagyok.

A korai kelésekkel hogy állsz?

Nekem a smink és a haj miatt nagyon korai kelést jelent a reggeli forgatás, az első évadban sokszor volt olyan, hogy bőven sötétben, hajnali négyre jött értem az autó. A színház mellett pedig elég kevés idő jut a pihenésre. Jónás Katáék azért gyorsan életet tudnak varázsolni az arcunkra, jókedvűen készülünk, elfelejtjük a nyűgös ébredést.

Jut időd tévét nézni?

Nem nézek tévét akkor sem, ha jut rá időm. De van pár sorozat, amit nagyon szeretek, és hétről hétre várok. A Trónok harca, a Breaking Bad (magyarul Totál szívás - a szerk.) és az Így jártam anyátokkal is zseniális. Ha van időm, ezeket nézem.