Hajós András: Nem szeretnék eltűnni csendben

hajós andrás
Vágólapra másolva!
Az Emil Rulez frontembere úgy érzi, hogy a Heti hetes-nek már nincs olyan súlya és erős közönsége, mint volt korábban, a gázsik is csökkentek, pont jókor jött neki a TV2 felkérése - ráadásul egy olyan műsorba mehet, ahol zenélhet, zenét taníthat. Friderikusszal egy műsorban lesz, de nem tart tőle, a gyerekeket pedig nem félti a tévétől, mert jól és gyakran használják a modern médiát, és sok bennük a szereplési vágy.
Vágólapra másolva!

Hajóst szokás az RTL-hez kötni, mivel a csatorna több műsorában is feltűnt, zsűrizett a Csillag születik-ben, és hét éve a Heti hetes arca. Most mégis a TV2-höz igazolt, pontosabban visszatért oda. "Azt én nem felejtem el, hogy tévés karrierem melyik csatornán indult. Amikor a Magánszám-mal elindultam, akkor még mások vezették a tévét, más TV2 volt, de kígyót-békát soha nem kiabáltam rájuk később sem, hálás voltam, hogy kaptam esélyt náluk. Saját pénzből saját show-val jelentkeztem, pedig akkor még szinte semmit nem tudtam a szakmáról" - emlékezett.

A műsor azonban nem maradt sokáig képernyőn, nyolc adást élt meg, Hajós pedig később a Viasat3-on találta magát, szintén saját műsorral. "Sajnos az a TV2-es kaland félresikerült történet volt, én is lehettem volna rugalmasabb, ők is türelmesebbek, de mégiscsak ez indított el engem mint stand-upos előadót vagy műsorvezetőt. Szeretettel gondolok vissza rá, ráadásul jó visszajelzéseket kaptam Fábrytól kezdve mindenkitől. Én jóval fiatalabban, sok hittel vágtam bele, és az ember ilyenkor tud nagyot alkotni" - tette hozzá.

A Heti hetes-t hagyja ott a TV2-es Az ének iskolája című produkciójáért. A nyári leállásig már egészen biztosan nem lesz az RTL II műsorában, és bár úgy látja, hogy sokat köszönhet a Heti hetes-nek, reméli, a műsor is neki: "Sok odaadással csináltam, bizonyos szempontból szellemi otthonom volt. Hét évet voltam ott, tizenhárom éve megy a műsor, a televíziózásban nagyon ritka az ilyesmi. A műsor viszont egyre hátrébb sorolódott, veszített súlyból - persze megértem, hogy a tévéknek szíve joga van odatenni, ahová akarják. Nekem a munkám is lett a Heti hetes, nem pedig érzelmi kérdés: a szerelmem inkább a családom és a zene."

Hajós úgy látja, hogy egy műsort akkor érdemes csinálni, ha van hatása, erős nézőtábora, ha nagyon szívesen vesz részt benne az ember, és ha még meg is fizetik: "Sajnos az RTL II-re került a Heti hetes, ott már nem látszik nagyon, és pénzt sem kapunk érte eleget. Én 44 éves vagyok, és még nagyon sok feladatot érzek magam előtt. Nem engedhetem meg magamnak, hogy egy félretett műsorban, kevés ember előtt szerepeljek, majd szép csendben eltűnjek. Úgyhogy jókor jött a TV2 megkeresése, mert én is kívánom egy kicsit ezt a megújulást."

Az ének iskolája hamarosan indul a TV2-n, ebben tehetséges gyerekeket karolnak fel ismert hazai zenészek. Hajós zenei általános iskolába járt, az első együttesét gyerekként alakította, és mint mondja, egész életét a zene, a másokkal való együttdolgozás jelenti: "Nekem való munka lesz a tanító bácsi szerepe. Van két gyerekem, három éve pedig megy egy ZeneHajó nevű gyerekműsorom vasárnaponként, ami jól működik - talán azért megy ez könnyen, mert én lélekben gyerek maradtam, mint a legtöbb zenész. A gitárom mellett akár 12 évesnek is érzem magam, világosan tudom, mit érez egy gyerek."

Mindenki szerepel mindenhol

A külföldi adásokat megnézte, mielőtt aláírt volna, és megnyugtatta, hogy a műsorban nincs kiesés, sokkal kevesebb benne a stressz, mint a most futó tehetségkutatókban. "Az eredeti tetszett, ezért is vállaltam. Ez nem énekverseny, hanem inkább énekkurzus. Tehetségkutató helyett inkább tehetséggondozónak nevezném. A gyerekeknek nem az a dolguk, hogy három hónap múlva tinisztárok legyenek. Látom, mennyit változott a világ: a mai srácok lefilmezik magukat, a filmet azonnal felrakják a YouTube-ra, a Facebookra, mindenki szerepel mindenhol. A fiam értetlenül áll előttem, ha szóvá teszem, hogy miért tették fel magukat kutyasétáltatás után a netre" - vélekedett.

A műsorban Friderikusz Sándor lesz az osztályfőnök, márpedig ő nem áll könnyű ember hírében. Hajósnak ez nem jelent gondot, nagyon jó viszonyban van vele. "Majdnem volt egy közös munkánk, de az nem jött össze végül. Sándor sok helyen elmondta, hogy tehetségesnek tart, néha felhív telefonon, kapok egy kis fejtágítást tőle. Tisztelem és bírom őt, nem járunk össze, de mondhatom, hogy jó a kapcsolatunk. Egy műsorában voltam vendége, és láttam, hogy ő a stábbal perfekcionista, tényleg nagyon kemény tud lenni. De ez nem az én problémám, ez legyen a stáb baja!" - mondta.

Hajós szerint a televíziózás nagy öregjeivel jóban van, el szokták fogadni. "Talán azért, mert magam megcsinálta ember vagyok: az Emil Rulez zenekarral, a már említett Magánszám-mal, a TV2-es műsorral indítottam el magamat, és senkivel nem akartam versenyezni. Mivel van önbizalmam, merem kimutatni a tiszteletemet a nagyok felé, ezért fogadott el Szilágyi János vagy akár Fábry Sándor is."