Könyveket írnak, de nem léteznek

Twin Peaks Castle könyv
Vágólapra másolva!
Ahhoz, hogy az ember könyvet írjon, még csak nem is kell léteznie - derül ki az utóbbi évek amerikai könyvterméséből, hisz egyre-másra jelennek meg sorozatkarakterek, kitalált szereplők írásai. Richard Castle krimijeit vagy Hank Moody sikerkönyvét éppúgy elolvashatjuk, mint az Így jártam anyátokkal-ban sűrűn emlegetett Tesókódex-et, a Városfejlesztési osztály fiktív településéről pedig még útikönyvet is lehet találni.
Vágólapra másolva!

Számos sorozattal nemcsak a tévében, de könyv formájában is találkozhatunk: ezek a darabok általában a kedvelt szériában látottakat egészítik ki, a képernyős kalandok mellé mesélnek el új epizódokat. (Az ilyen jellegű, magyarul is fellelhető írásokkal külön cikkben foglalkoztunk korábban.) Van azonban más módja is annak, hogy egy tévésorozattal olvasókat is szerezzünk, például úgy, ha kifejezetten az egyik karakter nevében adunk ki írás(oka)t. Erre persze nagyobb esély van, ha a széria amúgy is egy íróról szól (mint a Castle vagy a Kaliforgia), de más témájú sorozatokhoz is köthetjük fiktív szerző műveit.

Dale Cooper és Laura Palmer naplója

Bár a fiktív szereplők könyvei az utóbbi időben jelentek meg nagyobb számban, azért ennek a jelenségnek is voltak előfutárai: a Twin Peaks-hez kapcsolódva például két kulcsszereplő, Dale Cooper és Laura Palmer naplóját is kiadták. Előbbit ugyan a producer, Mark Frost testvére (Scott Frost), utóbbit pedig David Lynch lánya, Jennifer jegyezte, a szerzők neve sem az eredeti, sem a magyar borítón nem szerepel. Annak idején a rajongók természetesen a könyvekből próbáltak plusz információkat szerezni ahhoz, hogy megfejtsék a végső rejtélyt, és a The Secret Diary of Laura Palmer magyar címe - Ki ölte meg Laura Palmert? - is ennek lehetőségével kecsegtetett.

------------------------

Bart Simpson életvezetési tanácsai

Szintén egy régebbi - 1993-as - darab a Bart Simpson's Guide to Life: A Wee Handbook for the Perplexed, amelyet a Simpson család rosszcsontjának szemszögéből írtak meg. A természetesen rajzokkal is bőségesen ellátott könyvben Bart csekélyke élettapasztalata alapján osztogat csibész tanácsokat - olyan témakörökben, mint szülők, iskola, egészség vagy éppen szerelem. A humoros kis írással annak idején komoly professzorok is foglalkoztak, többek között Phillip T. Slee is megemlékezett róla a cambridge-i egyetem által kiadott könyvében, a Child, Adolescent and Family Development-ben: "Kortárs szellemű pillantás a kisiskolás gyermekek világába" - írta.

------------------------

Richard Castle krimijei

Az utóbbi évek kedvelt krimisorozata a Castle (címszereplőjéről, Nathan Fillionról itt olvashat bővebben), melynek sikerét az alkotók azzal fejelték meg, hogy pár könyvet is megjelentettek a főszereplő író nevében. Két kiadott mű után még egy kamu honlap is elindult, amely Castle munkásságát mutatja be - mintha nem a Fillion által megformált karakterről lenne szó, hanem egy valódi íróról. A komplett életrajz mellett webshop is található, ahol a bűnügyi regénysorozatnak már kilenc darabját meg lehet venni - ezek közül több kapható magyarul is, például a Naked Heat - Gyilkos hőség vagy a Heat Wave - Hőhullám.

------------------------

Hank Moody sikerkönyve

Castle-höz hasonlóan a Kaliforgia hőse is egy író, itt is kézenfekvő volt tehát meglépni azt a poént, hogy munkáját igazából is kiadják. A sorozatban említett öt könyve közül a God Hates Us All-t választották az alkotók - ez az, amellyel Moody a történet szerint berobban a köztudatba, írásából filmet is készítenek Hollywoodban. A könyvet valójában Jonathan Grotenstein jegyzi, aki korábban jobbára a pókerről írt stratégiai és történeti könyveket, korántsem az a figura, akit elképzelnénk Moody szócsöveként. Így is sikerült azonban visszaadnia az iszákos nőcsábász stílusát, amit az is bizonyít, hogy az Amazonon többen Charles Bukowski egyik írásával, a Nők-kel együtt rendelték meg a könyvet.

------------------------

A Tesókódex Barney Stinsontól

Az Így jártam anyátokkal című vígjátéksorozat egyik visszatérő poénja, amikor az egoista szoknyavadász, Barney a Tesókódex-ből idéz: a könyv az amerikai polgárháború óta gyűjti azokat a taktikákat, melyek segítségével a tesók - vagyis a kettesével csajozó férfiak - még a legvadabb helyzetekben is sikerrel járhatnak. A lúzer pasiknak jó hír, hogy a gyűjtemény egy ideje nyomtatásban is elérhető, sőt itthon is megvásárolható. A címlap szerint Barney Stinson egy bizonyos Matt Kuhnnal együtt jegyezte a könyvet, aki természetesen az Így jártam anyátokkal stábjának tagja, több epizód írója és producere - amúgy a vígjátéksorozat az első komolyabb tévés munkája.

------------------------

Útikönyv egy fiktív kisvárosról

A Városfejlesztési osztály egy kitalált indianai kisvárosban, Pawneeban játszódik, ahol a címbeli szervezet nevében Leslie Knope hoz meg különféle intézkedéseket. A fontoskodó hölgy nevében tavaly még egy kisokos is megjelent a városról, Pawnee: The Greatest Town in America címmel - amiről egyébként a sorozatban is szó esik. A könyv pont olyan, mint amilyenre egy hivatalnoktól számítanánk: 1927-től 2010-ig listázza a helyi szépségverseny győzteseit, tizenkét oldalon a településen működő kisvállalkozásokat mutatja be, és a 2011-2012-es évadra még színházi műsort is tartalmaz - szóval, aki nem ismeri a sorozatot, még azt is hiheti, hogy egy valódi városajánlóval van dolga.

------------------------

Bölcsességek a Mad Men reklámszakemberétől

A Mad Men - Reklámőrültek negyedik szezonjában mutatták be a rámenős reklámmogul, Roger Sterling memoárját, amelyet aztán "elveszett klasszikus"-ként jelentettek meg az amerikai könyvpiacon. A Sterling's Gold: Wit and Wisdom of an Ad Man című könyvnek már előszava is jól idézi a sorozat és a szereplő szexista és nagyképű stílusát, hisz az író már az elején köszönetet mond többek között Shakespeare-nek, Lincolnnak, a vörös hajú nőknek és New Yorknak, "a civilizáció bölcsőjének".

------------------------

Manapság természetesen nemcsak nyomtatott formában, de az interneten is elérhetők fiktív szerzők írásai, több sorozatkarakter vezet(ett) például blogot is - ezzel a jelenséggel néhány éve külön cikkben foglalkoztunk.