Egyenként 30 millióba kerülne az MTV által árult vb-meccsek közvetítése

Vágólapra másolva!
A Magyar Televízió abban bízik, hogy legalább 730 millió forinthoz jut azáltal, hogy a júniusban kezdődő labdarúgó-világbajnokság egyes meccseinek közvetítési jogát átengedi egy kereskedelmi tévének - miközben a legfontosabb meccseket legalább párhuzamosan maga is sugározni akarja. Január 7-én zárul az úgynevezett előlicit, a meghívott cégek egyelőre titkolják, megérnek-e nekik darabonként több tízmilliót a mérkőzések.
Vágólapra másolva!

Mint korábban megírtuk, a Magyar Televízió (MTV) pénzt remél abból, hogy részlegesen átengedi a 2010-es labdarúgó-vb mérkőzéseinek közvetítési jogát egy másik csatornának. Tizenegy médiacéget keresett meg, minimum 730 millió forintra számít a köztévé ettől a lépéstől. Egyelőre nem tudható, hogy mely cégek indulnak a liciten, de várhatóan nem lesz nagy roham a partnerségért: a csomag elvileg 64 mérkőzés közvetítési jogát tartalmazza, ám a Magyar Televíziónak szándékában áll ezek egy részét (19 mérkőzést, majd két negyeddöntőt, mindkét elődöntőt és a döntőt) földi vagy műholdas csatornáján - akár párhuzamosan - közvetíteni. Természetesen a döntő, az elődöntők a legnézettebbek minden tornán, vagyis a kínált csomag értékét jelentősen csökkenti, hogy más csatorna is közvetíti ezeket.

A meccsnapokon a közvetíteni kívánt mérkőzések első választási joga a közvetítési jogokat megvásároló műsorszolgáltatóé lenne, a második választás a Magyar Televízióé. Ez már csábítóbb, de az kevésbé, hogy a gyártási költség a társuló csatornára eső részét is az együttműködőnek kell vállalnia. "Partner tudomásul veszi és elfogadja, hogy MTV lefoglalt, részben kifizetett, részben kötelezettséget vállalt egyes helyszíni gyártási szolgáltatásokra" - áll a leírásban, tehát az alapösszeg mellé még pár tízmillió forinttal lehet kalkulálni, ráadásul a társuló csatorna nyilván utaztatna a helyszínre saját stábot is.

Noha a nagyobb tévék műsorrendjébe még beleférne napi egy-egy meccs, de a fajlagos ár (napi egy találkozóval) igen magas lenne. 15 napon lesznek csoportmeccsek, négy napon nyolcaddöntők, két napon negyeddöntők és elődöntők, így a fináléval együtt 24 mérkőzés jönne szóba egy nagy kereskedelmi tévénél: így - ha csak a 730 milliót vesszük alapnak - 30,5 millió forintra jönne ki egy-egy találkozó, ezért az árért pedig több amerikai filmet is lehet venni. A Tv2-nél az [origo] kérdésére elmondták, hogy tanulmányozták a lehetőségeket, de nem terveznek a világbajnoksággal, inkább a BL-re fókuszálnak. Az RTL Klubot is megkérdeztük, de a cégnél nem kívántak reagálni a megkeresésünkre.

Két nap múlva kiderül

Az RTL és a Sport Klub mellett leginkább a Sport TV és a Digi Sport jöhetne szóba partnerként, hiszen naponta több meccset, ismétléseket, magazinműsorokat, összefoglalókat is műsorra tűznének. Előbbinél csütörtök délutánra ígértek bővebb információt, utóbbinál pedig Kristóf Péter főszerkesztő csak annyit mondott megkeresésünkre, hogy amennyiben lesz érdemi információ, akkor tájékoztatják a nézőket.

A jogokat a Magyar Televízió eredetileg az európai közszolgálati műsorszolgáltatók szövetsége, az European Broadcasting Union (EBU) és a FIFA között kötött megállapodás alapján, a szervezet tagjaként szerezte meg. Az MTV közlése szerint a kuratórium jóváhagyása megvan, a FIFA előzetes írásbeli engedélye szintén, így elvileg az MTV - kizárólag Magyarországon - egészben vagy részben átadhat közvetítési jogokat, úgy, hogy a partner a FIFA és az EBU minden vonatkozó előírását köteles betartani. Az [origo] az EBU-t is megkérdezte, hogy mi a véleményük a közszolgálati keretmegállapodás alapján megszerzett jogok kereskedelmi továbbértékesítéséről; választ egyelőre nem kaptunk.