Egyre többet verik a nőket a tévében

Vágólapra másolva!
Egy friss amerikai tanulmány szerint az Egyesült Államok legnagyobb tévéadóin jóval több a nők elleni erőszak ábrázolása, mint öt évvel ezelőtt - holott az erőszakos jelenetek száma összességében nem nőtt túlnyomó mértékben. Egyesek szerint a változás ijesztő a társadalomra nézve, mások viszont úgy gondolják, nem kell felfújni a dolgot.
Vágólapra másolva!

A Parents Television Council (PTC), vagyis a Szülők Televíziós Tanácsa talán a legnagyobb olyan szervezet az USA-ban, amely a tévében látható erőszak visszaszorítására törekszik. Szavát minden adandó alkalommal felemeli egy-egy erőszakos jelenet, illetve műsor ellen, amely rossz irányba viheti a gyerekeket. A szervezet munkájáról bővebben is írtunk korábban.

A tanács legújabban (október 28-án) egy olyan tanulmányt tett közzé, amely a 2009. februári és májusi adatokat hasonlította össze 2004 azonos hónapjainak számaival. Mind a négy hónapban a négy legnagyobb amerikai tévéadó, az ABC, a CBS, a Fox és az NBC főműsoridős adását figyelte, arra vonatkozóan, hogy abban hány erőszakos jelenet látható.

2004 februárjában és májusában összesen 3840 erőszakos jelenetet számoltak össze a médiafigyelők, ebben az évben pedig 3929-et. Ez önmagában nem olyan jelentős (mindössze 2 százalékos) növekedés, viszont az, hogy a nők elleni erőszak ábrázolása milyen méreteket öltött, a PTC szerint legalábbis ijesztő. Öt éve még "csak" 195 ilyen képsort találtak, idén pedig 429-et - a növekedés itt tehát 120 százalékos.

Érdekes, hogy például a Fox statisztikáját éppen az animációs filmek (igaz, felnőtteknek szóló animációs filmek) rontják le, hisz a Family Guy-ban és az Amerikai fater-ben is visszatérő humorforrás a nők elleni erőszak. Előbbi sorozat főhőse, Peter Griffin rendszeresen leüti feleségét, alkalomadtán pedig sajátos módon válik el a feleségétől: egyszerűen lelövi az asszonyt.

"Remélem, a tévéipar ugyanolyan megöbbenéssel szemléli majd az adatokat, mint én" - nyilatkozta a Reutersnek a PTC elnöke, Tim Winter. Szerinte azért kifejezetten károsak a tévében mutatott erőszakos jelenetek, mert a gyerekek számára a képernyőn látottak erős mintaként szolgálhatnak. A tévétársaságok persze azzal védekeznek, hogy végső soron a szülők dolga eldönteni, mit engednek megnézni a gyerekeiknek, és mit nem. "Ez az úgynevezett tanulmány csak egy kísérlet arra, hogy a PTC saját képére formálja a tévét" - fogalmazott egy másik tévés nyomásgyakorló csoport, a TV Watch ügyvezető igazgatója, Jim Dyke.

A tévéseket a média más területén éppen egy nő, Lisa de Moares védte meg: a The Washington Post publicistája ide kapcsolódó cikkében arra világít rá, hogy a nők elleni erőszak az összes erőszakos jelenetnek csak igen kis hányadában, 11 százalékában jelenik meg - holott ez lehetne akár 50 százalék is, tekintve, hogy a népességnek körülbelül a fele a női nemhez tartozik. Az újságírónő azt meg végképp nevetségesnek tartja, hogy a PTC - már a tanulmány címében is - új tévés trendnek nevezi a nők elleni erőszak bemutatását.